Делян Пеевски успя: Приеха идеята му за 9% ДДС за памперси и бебешки храни

Новини
18:01 - 04 Юни 2020
4010
Делян Пеевски успя: Приеха идеята му за 9% ДДС за памперси и бебешки храни

Всички парламентарни групи в Народното събрание подкрепиха идеята на депутата от ДПС Делян Пеевски и колегите му Йордан Цонев и Мустафа Карадайъ за драстично сваляне на ДДС за памперсите и храните за деца до 3 години. Вместо стандартната ставка от 20%, тя вече ще е 9%. Това стана по време на второто четене на промените в закона за ДДС в бюджетната комисия в парламента в четвъртък, предаде репортер на Lupa.bg.

Аргументът на депутатите бе да се подпомогнат младите родители. Според финансисти, с диференциалната ставка продуктите за бебета трябва да поевтинят с поне 10-12%. Против бе единствено Менда Стоянова. "Доброто намерение да подпомогнем семействата, отглеждащи малки деца през намалена цена, просто няма да се състои", обяви тя и отказа да гласува по тази точка. Останалите депутати обаче гласуваха предложението на Пеевски.

Към Закона за данък добавена стойност (ЗДДС) ще се създаде ново приложение. В него се посочва кои храни и детски хигиенни продукти ще се облагат с по-ниско ДДС. Според приложението това са адаптирани бебешки млека, прахообразни каши за бебета или за малки деца, хомогенизирани зеленчукови или плодови пюрета в съдове с нетно тегловно съдържание, ненадвищаващо 250 грама. Включени са и пюретата от месо, риби, зеленчуци, плодове или ядки с тегло до 250 г.

Намалението ще направи по-достъпни храните и фармацевтичните продукти за повече семейства. „Длъжни сме пред обществото да осигурим на децата – нашето бъдеще – пълноценни условия за отглеждане и развитие, независимо от ситуацията, в която се намираме”, написаха депутите от ДПС още при внасянето на предложението.

Намаление на ставката ще има и за книгите. Това също е стара идея на депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев, които я предложиха още преди година. Сега обаче предложението бе внесено от ГЕРБ.

С гласовете на ГЕРБ и "Обединени патриоти" бе прието и предложението за 9% ДДС върху ресторантьорските услуги. Мярката следва да важи от 1 юли тази година до 31 декември 2021 г. Браншът обаче се оказа недоволен от поправката, защото тя не включва баровете, дискотеките и заведенията за бързо хранене. Остана и "вратичката" за осигуряване на неквалифицирания персонал в заведенията на 610 лв.