Делян Пеевски за главния прокурор: Не смятате ли, че тази фигура тежи на обществото?

Още преди година и половина ДПС предложи вариант за конституционна реформа, припомни депутатът

Новини
13:48 - 09 Юни 2023
2877
Делян Пеевски за главния прокурор: Не смятате ли, че тази фигура тежи на обществото?

"Не смятате ли, че тази фигура тежи на обществото?" - това попита Делян Пеевски от ДПС за фигурата на главния прокурор. Думите му са в контекста на обсъжданата конституционна реформа.

"За конституционната реформа. Запознали са се вчера, нали качихме на сайта нашите предложения. Те са доста остарели вече, защото бяха преди година и половина. Видяхте, че приехме механизма за контрол над главния прокурор. Също така обсъждахме с господин Иванов да премахнем фигурата на главния прокурор като цяло. Да я няма в новата конституция. Това беше базово обсъждането, но нека да не говорим повече, нека да видим и техните предложения", отговори Пеевски на въпрос какво е говорил с правосъдния министър Атанас Славов, който пристигна в парламента и се срещна с ДПС. Той обясни, че не са коментирали членството му в комисията по конституционни въпроси.

Според депутата от ДПС сега предложението за премахване на фигурата на главния прокурор е дошло от ПП-ДБ.

Пеевски припомни, че преди година и половина движението е предложило вариант за конституционна реформа. "Тогава орязахме изцяло пълномощията на главния прокурор, сега сигурно ще вървим към премахване на тази фигура", обясни той.

"Търсим консенсус. Тук не става въпрос за една личност. Търсим консенсус по темите. Вчера, когато ви казах да видите проекта, после видях некоректни коментари, че се работи по нашия проект само. Няма такова нещо. Всички имат проекти, ще седнем и ще работим върху всички. Трябва да намерим общо съгласие. Никой не може да доминира тази комисия или тази конституция. Това е конституцията на България, трябва да я направим заедно", коментира той. От ДПС все още обаче не били видели други проекти.