Демерджиев: Мит е, че битовата престъпност е нараснала

Бюджетът на МВР трябва да бъде увеличен, заяви министърът на вътрешните работи

Новини
10:21 - 02 Декември 2022
1276
Демерджиев: Мит е, че битовата престъпност е нараснала

Ръстът на битовата престъпност спрямо миналата година е 0,7%, а разкриваемостта е нараснала със 7%. Ако се търси проблем, то не е свързано с работата на , тъй като МВР разкрива такъв тип престъпления с 7% повече. Трябва да се търси сметка към други правоохранителни органи. Митът, че битовата престъпност е нараснала главоломно, не е верен. Това заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на блиц контрол в парламента.

В същото време обаче е вярно, че телефонните измами са нараснали. През тази година телефонните измами се извършват от други държави - най-често Румъния и Гърция, съответно ни е по-трудно да ги разкриваме, подчерта вътрешният министър. Той изтъкна, че са набелязани мерки за справяне със ситуацията, включително по-добра координация с румънските и гръцките служби.

Ако не бъдат получени поисканите от Европейската комисия (ЕК) средства, то бюджетът на МВР трябва да бъде увеличен, за да бъде обезпечено поисканото увеличение на щата на гранична полиция с 1260 души, обясни служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на блиц контрола в парламента. Целта на увеличението на щата е да се прекрати практиката за командироване на служители от всички структури по граничните зони и натрупването на извънреден труд.

Демерджиев добави, че МВР е пренасочило средства, колкото е било възможно, и е получена някаква помощ от ЕК, но комисията е отказала да предостави средства за изграждането на друг тип възпиращо съоръжение по границата, защото вече е дала веднъж, тя обаче е готова да финансира друг тип дейности.

Вътрешният министър добави, че сегашното съоръжение по границата ни е изключително ненадежно. По думите му се обмислят технически решения, които да са работещи, но това изисква време и финансов ресурс

Във връзка с движението на мигранти във вътрешността на страната, Демерджиев посочи, че е изработена тактика как автомобилите, които превозват граждани, влезли нелегално у нас, да бъдат спирани безопасно. Полицаите са снабдени с нови ленти за безопасно спиране, при по-голяма скорост, както и са дадени указания за по-добра комуникация между дежурните части и полицейските подразделения.

Вицепремиерът съобщи също, че вчера посланикът на Австрия е направил подробна инспекция по границата ни, като констатациите са положителни и той ще ги докладва на австрийското правителство.