Демерджиев: Настаняваме хората без покрив във временни жилища

Тепърва изчисляват колко струват щетите от бедствието, за да отпуснат финансова помощ

Новини
14:29 - 07 Септември 2022
2175
Демерджиев: Настаняваме хората без покрив във временни жилища

Правителството прие мерки за помощ на засегнатите от наводненията места в Карловско на днешното си заседание, обяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев на брифинг.

Големият проблем в бедстващите селища е как да се настанят хората в жилища. 7 са напълно разрушени, 60 са необитаеми 40 са частично увредени. От Министерство на отбраната са обещали да предоставят контейнери, годни за живеене, дори в есенно зимния период. Това ще са временни жилища за всеки, който има желание, които предоставят цивилизовани условия за живот, обясни Демерджиев. 

На брифинга стана ясно, че България ще поиска средства от Европа по механизма за гражданска защита при бедствия и аварии, за да се възстановят щетите след потопа в селата и общините в Средна гора. Тази помощ обаче още не е поискана, но не е ясно и кога правителството ще я заяви.

В момента действаме в условията на неотложност. След това основният ни ангажимент ще е да привлечем и този допълнителен ресурс, каза Демерджиев за възможността да търсим помощ и от Европа.

Природната стихия причини сериозни повреди на общинската инфраструктура и домовете на хората, заяви кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

След разговорите с министрите, сме обнадеждени, че ще получим помощ, за да възстановим пътната инфраструкура, за да получим финансиране. Ще получим средства за строителни материали, за да възстановяват хората своите домове, добави синият кмет.

Общинска пътна мрежа е повредена, както и училища и детски градини, но не поставяме под въпрос започването на учебната година. Въпросът с настаняването на хората б, ез домове или разрушения предстои да стане ясно, дали искат да са настанени във временни къщи или хотели – този въпрос ще изясним следващата седмица, 

Колко ще струва помощта? Приблизителните размери на помощта са субективни, тепърва ще стане ясна, заяви вицепремиерът. На базата на тоя размер ще се получат и съответните помощи.