Демерджиев: С дронове на границата ще следим не само каналджии, но и за корупция (НА ЖИВО)

Новини
13:24 - 22 Февруари 2023
2005
Демерджиев: С дронове на границата ще следим не само каналджии, но и за корупция (НА ЖИВО)

Питайте тези, които са прескача ли оградата и ке са били забелязани. Няма граница, през която да не минават мигранти. Така отговори на журналистически въпрос вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев преди Националното съвещание на МВР.

И е много тъжно, че процесът е доста отдавна и 110 км Стоян не обезпечени. Той посочи, че е говорил с представител на ЕК, а оттам са от пуснали 140 млн. евро. Обещанието било да ни дадат още по линия на механизма за солидарност и сътрудничество.

Има десетки задържани за корупция,ксза Демерджиев. И обясни, че ще се вземат дробове, с които ще се лети около браздата. С тях щяло да се следи и за корупция и така тя да спадне близко до нулата.

Страшно много случаи има за сключване на споразумения, продължи той темата за каналджиите. И обясни, че те са законни, но могат да се сключат за по-голям срок, а не 5 месеца.

Той обясни, че ще има срещи с представители на Европол, за да се работи по групи за каналджийство, които действат в цяла Европа. Напомни и че е предал списък с хора, които се занимават с подобна дейност на турския си колега. Не го питал какво става заради земетресението там.

Обясни и че когато е поел поста вътрешен министър не е имало следа от турска кола от тяхната страна на оградата. "Нищожно е количеството на преминалите на фона на спрени те да влязат в колата", посочи още Демерджиев.