Демокрацията е в опасност!

Топ
19:38 - 23 Октомври 2023
7237
Демокрацията е в опасност!

ПРОФ. НИКОЛАЙ СЛАТИНСКИ

Извинете ме за изглеждащото абсурдно сравнение, и то под подобно тревожно заглавие, но то – според моята ценностна система - не можеше да не бъде направено.

1. Орбан постоянно тероризира ЕС и, както отбеляза днес един интелигентен човек, на практика Путин ИМА ПРАВО НА ВЕТО върху законите и решенията, плановете и действията на ЕС. Отново е спряна жизнено важна помощ за Украйна от човек, който де юре е в Европейския съюз, а де факто е в Евразийския съюз. ЕС се бори срещу тираните и терористите, а Орбан е на страната на тираните и терористите.

Несъмнено Орбан прави това и от користни, скъпо (под)платени с корупционни руски пари патологични амбиции. И ЕС е абсолютно безпомощен (или безхаберен) по отношение на този ужасен проблем.

2. Един човек, самозванец, с вероятно болно или най-малкото с болни амбиции, постоянно тероризира един от българските футболни грандове – ЦСКА – и сам, самичък, лично и индивидуално слага многократно прът в колелата на строителството на новия стадион на ЦСКА - стадион, от който има огромна нужда не само отделно взетият футболен клуб, он и столицата и страната. По този начин съответният човек с болното его или болните амбиции, а допускам и скъпо (под)платен от преки врагове на ЦСКА, на практика ИМА ПРАВО НА ВЕТО върху решенията и законите, плановете и действията на държавата ни по този въпрос.

ЕС се държи като безпомощен заложник на Орбан. Държавата ни се държи като пасивен наблюдател, съзерцаващ как строителството на стадиона на ЦСКА е превърнато в безпомощен заложник на един човек.

Няма какво да се лъжем. Демокрацията през последните десетина години е в опасност - не само българската. Въобще Демокрацията е в опасност.

Демокрацията е в опасност, защото не реагира адекватно, когато с нейните формални оръжия ддействат срещу нея вредни сили и болни хора.

Демокрацията е в опасност, защото се примирява с идеи и идеологии, които я рушат отвътре.

Демокрацията е в опасност, защото е отслабена нейната имунна система и всякакви антидемократични, изповядващи тероризъм, екстремизъм, радикализъм и психопатизъм вируси и политически онкологии разяждат самата ѝ тъкан и рушат започващите да се превръщат в гнили нейни опори.

Демокрацията е в опасност, защото под идеята за безусловно право всеки да говори каквото желае, самата тя се превръща в поле на раздори, когато нейната сила на правото се оказва по-слаба от тяхното право на силата.

Демокрацията е в опасност, защото толерираната от нея свобода на алтернативната гледна точка (алтернативна, но в рамките на Демокрацията) се превръща в алтернативна спрямо самата нея, Демокрацията, гледна точка.

Демокрацията е в опасност, защото се държи като старица със съсухрени ръце, с набраздено от бръчки лице, с тресящи се паркинсонови ръце и с алцхаймерска дименция, седи на инвалиден стол до камината и не помни какво се случило вчера и дори преди час, но непрестава да повтаря: Ах, когато бях млада, когато бях хубава, когато бях истинска, когато бях Демокрация!