Демократи! БСП гласува пряко за лидер на 26 април (ОБЗОР)

Червеният пленум си избра партийна ЦИК за вота

Новини
23:08 - 14 Декември 2019
1893
Демократи! БСП гласува пряко за лидер на 26 април (ОБЗОР)

БСП ще гласува за първи път пряко за лидер. Това ще стане на Томина неделя – седмица след Великден. Червеният пленум определи датата за вота - 26 април.

На същата дата и ДПС ще си избира нов лидер, но това ще стане на конгрес.

Пленумът на БСП вчера определи и дата за балотаж - 3 май, която пък е два дни след традиционния голям първомайски митинг-шествие на левицата.

Промяната е революционна за червените, защото за председател на БСП ще гласуват всички социалисти, а не делегатите на конгреса.

Правилата, по които ще се проведе вотът, бяха одобрени от пленума. Той избра и състав на партийната ЦИК, която ще организира избора. Неин шеф стана Емил Войнов, който е член на истинската ЦИК от квотата на левите. В състава ѝ влизат и членовете на ЦИК Таня Цанева и Цветанка Георгиева, дългогодишният ѝ член Румяна Сидерова, депутатите Димитър Данчев и Ирена Атанасова, шефката на отдел “Избори” на “Позитано” 20 и секретар на НС Вяра Емилова, ексдепутатът Чавдар Георгиев и други. 

Номинации за лидер може да правят всички структури, а партийната ЦИК ще провери дали издигнатите отговарят на изискванията на устава за 8 г. партиен стаж, от които 4-годишно членство в някой от националните партийни органи.

Корнелия Нинова вече заяви, че ще се включи в битката за лидер. Очаквано вчера и опозиционерът Красимир Янков даде заявка за това, макар да критикува правилата.

Вотът ще се счита за редовен, ако в него са участвали повече от половината от членовете на БСП. Те ще се удостоверяват само с лични карти, а не с партийни книжки, като списъците ще бъдат правени от структурите.

За избран ще се счита кандидат, получил повече от половината действителни гласове. Разписа се и вариантът балотаж.

БСП няма да подкрепи предложението на правителството шефът на Инспектората на ВКП да разследва главния прокурор, реши още пленумът. Червените бавиха позицията си цяла седмица, за да я обсъди Националният съвет. Той възложи на соцдепутатите да изготвят нови промени в НПК за ефективно разследване на главния прокурор. Парламентарната група получи мандат и да се включи в предстоящите консултации за промяна в конституцията, които президентът Румен Радев ще инициира.

Пленумът така и не стигна до скандала с гласуването на 27 соцдепутати “за” Сотир Цацаров да оглави КПКОНПИ. Предложения за включване на темата са направили и Велислава Дърева, и Янаки Стоилов, но не са били приети.