Ден 100 от войната в Газа: Израел се закани с повече атаки

Конфликтът се ожесточи след терористичното нападение на "Хамас" и други екстремистки групировки на 7 октомври 2023 г, при което загинаха около 1200 души, а около 250 бяха взети за заложници

Новини
09:27 - 14 Януари 2024
2056
Ден 100 от войната в Газа: Израел се закани с повече атаки

Израелската армия заяви, че иска да засили още повече военния натиск върху ислямисткото движение "Хамас". Заявката беше направена от началника на израелския генерален щаб Херци Халеви на стотния ден от войната в Газа, предаде ДПА.

"Одобрихме планове на Южното командване за продължаване на бойните действия и усилване на военния натиск върху "Хамас". Натиск, който ще доведе до унищожаването на "Хамас" и връщането на заложниците", каза Халеви. "Този натиск, единствено и само той, позволи голяма част от заложниците да бъдат успешно върнати у дома."

Днес се навършват сто дни от началото на войната между Израел и "Хамас" в ивицата Газа.

Тя беше предизвикана от терористичното нападение на "Хамас" и други екстремистки групировки срещу Израел на 7 октомври, при което загинаха около 1200 души, а около 250 бяха взети за заложници.

Израел отговори с масирани бомбардировки и сухопътно настъпление.

По време на спиране на огъня през ноември бяха освободени 105 заложници в замяна на 240 палестински затворници. Пускането на свобода на много от тези пленници стана възможно единствено благодарение на военния натиск, каза Халеви.

Според контролираните от "Хамас" здравни органи в Газа убитите дотук от израелската армия в палестинския анклав са над 23 000.

Ръководството на "Хамас" се надява на прекратяване на огъня и "е убедено, че този момент наближава", каза Халеви.

В изказването си израелският генерал обърна внимание и на боевете с Хизбула в Ливан. Шиитското движение е съюзник на "Хамас".

Той заяви, че "районът на Южен Ливан е зона на бойни действия и ще остана такава, докато Хизбула продължава да действа оттам. Хизбула рискува да превърне цялата държава Ливан в зона на военни действия."