Ден на траур в Чехия след застреляните 13 души

Извършителят се самоуби

Новини
12:37 - 23 Декември 2023
1729
Ден на траур в Чехия след застреляните 13 души

В Чехия днес е Ден на национален траур в памет на загиналите при стрелбата в Карловия университет в Прага. Флаговете на официалните сгради са свалени наполовина. По обед чехите отдават минута мълчание в памет на жертвите. В най-кърваво престъпление в страната бяха застреляни 13 души в сградата на философския факултет. 24-годишният извършител се самоуби. Все още не са ясни мотивите му, но разследването на полицията показва, че може да е извършил и други убийства преди атаката срещу университета.

„Ние сме от един много малък град, близо до Прага - от Луни, и една от нашите познати, съседка от нашия град почина тук. Тя беше преподавателка, преподавател по музика. Много тъжно”, разказа мъж, който остави запалена свещ на стълбите на университета. 

Жена разказа: „наша приятелка беше там, когато се случи стрелбата. Тя е била на четвъртия етаж. Нейна колежка изтичала до вратата и й казала да се заключи, да се прикрие. Самата тя отишла на втория етаж, в деканата, за да помоли за помощ. Скрила се под масата”.