Денков : Ако махнем таксата за руски газ , изчезват проблемите с Унгария за Шенген

Премиерът очаква Нидерландия да склони да махне ветото от тяхна страна

Новини
18:40 - 17 Декември 2023
2699
Денков: Ако махнем таксата за руски газ, изчезват проблемите с Унгария за Шенген

Ветото на Нидерландия миналата година ни попречи да влезем в Шенген. Неговото премахване не дойде лесно. Доста работа беше свършена през последните месеци. Това коментира премиерът Николай Денков по НОВА.

Според министър-председателя причина за предупреждението от Унгария, че страната може да ни наложи вето за влизане в Шенген заради таксата за транзит на руски газ, идва, след като решението не е минало през българския парламент заради двете провалени заседания.

„Няколко пъти съм казвал на Виктор Орбан, че тази такса не е насочена спрямо Унгария. Вероятно има някакви подозрения. Може да се използва и като повод. Важно е да премахнем този повод и да знаем, че с Унгария не би трябвало да имаме проблеми за Шенген”, каза още той. 

„Блокада пред банката в парламента не трябва да има. Няма как да защитаваш Конституцията, като използваш неконституционни методи. Това е абсолютно безобразие”, категоричен е премиерът.

Орбан вече обяви, че е разговарял с Бойко Борисов по темата с таксата за руския газ. „Няма лошо, че са говорили. Важното е накрая какво е решението. С Борисов не сме разговаряли по този повод”, добави Денков.

„Ако се премахне таксата за руски газ, изчезват проблемите с Унгария за приемането ни в Шенген”, смята Денков.

Очакванията на министър-председателя са, че парламентът на Нидерландия ще гласува „за” отпадане на ветото за България в Шенген.