Денков: Ако Украйна използва изпратените от нас ракети, те ще бъдат за защита, а не за нападение

Новини
19:33 - 27 Септември 2023
3120
Денков: Ако Украйна използва изпратените от нас ракети, те ще бъдат за защита, а не за нападение

Ако бъдат използвани тези ракети, ще бъдат за защита на хора, това не са нападателни ракети. Това каза премиерът Николай Денков пред журналисти преди официалната премиера на новия филм на проф. Георги Дюлгеров, „Записки по едно предателство“ в Дома на киното в София по повод призива на Русия България да преразгледа решението си да предаде на Киев ракети за зенитни ракетни системи С-300. 

„Тези ракети или части от тях, ако бъдат използвани в Украйна, ще бъдат за защита на градове като Киев, Одеса. Те са за противовъздушна отбрана, а не за нападение“, посочи Денков.

„Мисля, че след всичко, което видяхме през последната година и половина, Русия е последната, която би могла да говори за спазване на международни договори“, коментира премиерът, след като Руската федерална служба по военнотехническото сътрудничество призова страната ни да не предава на Украйна ракети, за да не бъде допуснато нарушение на международното право.

„Предаването от България на Украйна на ракети за зенитни ракетни системи С-300 в зоната на бойните действия ще доведе до ескалация на конфликта и до невинни човешки жертви", се казва в днешното изявлението на руската федерална служба. Според службата става дума за поредния опит за грубо нарушение на българското ръководство на международните си задължения в областта на контрола върху оръжията, въпреки нееднократните разяснения на руската страна. 
 
Парламентът днес реши България да предостави допълнителна военна помощ на Украйна, която включва неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р(К), в управление на Министерството на отбраната, и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие c калибър 5.56x45 мм, с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи. Решението бе гласувано по време на закрито заседание.