Денков е обсъдил с молдовската си колежка напредъка на университета в Тараклия

Развитието на учебното заведение е от ключово значение за Тараклийския регион, където има голямо българско малцинство

Новини
15:23 - 04 Ноември 2023
1879
Денков е обсъдил с молдовската си колежка напредъка на университета в Тараклия

Премиерът акад. Николай Денков и президентът на Молдова Мая Санду обсъдиха в телефонен разговор напредъка по проекта за български университет в Тараклия и европейските перспективи пред Кишинев. Това съобщават на сайта на Министерския съвет. Акад. Денков благодари на президента Санду, че придвижи предложението му за преобразуване на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ във филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“.

Тази идея те обсъдиха на срещата им в Атина в края на август 2023 г. „Развитието на университета е от ключово значение за Тараклийския регион, където има голямо българско малцинство”, заявява акад. Денков. По думите му висшето училище е важно както за подготовката на висококвалифицирани местни специалисти, така и за създаването на мост към българските образователни институции. Не на последно място, университетът усилва връзката на българската общност в региона с нашата държава, допълва акад. Денков

Премиерът Денков и Мая Санду очакват скоро да бъде подписано подготвяното междуправителствено споразумение по този проект.

От своя страна, молдовският президент благодари за българската подкрепа за усилията на Кишинев да стане част от Европейския съюз. Според Денков и Санду единствената гаранция за развитие и сигурност в нашия регион е той да бъде част от силна и просперираща Европа.

На 1 ноември в Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ беше отбелязан Денят на народните будители в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова.