Денков: Изпратихме коалиционно споразумение на ГЕРБ, не са подписали

Партиите твърдяха, че скрепяващ съюза документ няма

Новини
13:08 - 05 Декември 2023
1895
Денков: Изпратихме коалиционно споразумение на ГЕРБ, не са подписали

Такъв текст (на коалиционно споразумение) бе написан, имаше подготвен вариант, този вариант бе изпратен на ГЕРБ, но от там нямаше отговор.

Така коментира премиерът акад. Николай Денков на въпрос на News.bg казуса с коалиционното споразумение между партиите в "некоалицията", които вкупом заявяват, че искат да разпишат подобен документ, но такъв все още няма въпреки заявките, датиращи още от месец юни. Миналата седмица въпросът отново стана актуален, заради поредната дрязга между ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ, които подкрепят правителството. Самият премиер Денков също неведнъж е посочвал, че ясни правила трябва съществуват.

"Доколкото знам ГЕРБ в момента настояват да има такъв механизъм. Въпросите трябва да са към тях, ако имат други предложения, трябва да ги изразят", добави Денков, който говори пред журналисти след откриването на нова високотехнологична сграда на новата високотехнологична сграда на GATE - първия институт в България и Югоизточна Европа в областта на големите данни и изкуствения интелект.

Активно върви подготовката на промените в Конституцията, като основните проектопромени остават същите като първоначално заложените, но има различни мнения относно промяната на института на служебния кабинет, назначаван от президента.

"Има различни варианти по отношение на това как са се дефинира институтът на служебното правителство, как да се избира министър-председателят. В момента се разписва текст", добави министър-председателят.

Денков мина и по другите актуални теми от дневния ред - по отношение на наложеното вчера вето от страна на президента Румен Радев за изпращането на БТР-те от МВР на Украйна, правителственият ръководител смята, че това е "напълно излишен жест".

"Не искам да влизам в полемика, институциите трябва да работят заедно", лаконичен бе премиерът.

Изключително положителен доклад по отношение на пътя на България към Шенген, отчете още Денков.

Въпросният доклад, резултат от работата на МВР, от чиито министър ПП публично снеха доверието си, е роля на вътрешното ведомство, като министърът, позволил "меко казано неадекватни действия на МВР при протеста срещу БФС", вече дава знаци, че процесът по разследване на полицейското насилие тогава е напреднал.

"Пак казвам - моето отношение ще зависи от резултатите от този доклад", отговори ни Николай Денков.