Денков изяснява искането за мигрантите с к анцлера на Австрия

Специални условия за България няма да приемем, обясни премиерът

Новини
17:30 - 11 Декември 2023
2238
Денков изяснява искането за мигрантите с канцлера на Австрия

"Това, което настояваме, е преговорите да продължат до последния възможен момент. Има какво още да се преговаря, така че срещите продължават. Днес е е имало среща на някои от външните министри. Утре или вдругиден аз ще се видя с канцлера на Австрия", коментира днес премиерът Николай Денков.

На въпроса как разчита знака на австрийското правителство, че може да пусне България в Шенген, но само за въздушните граници, министър-председателят каза: "Стъпка в правилна посоката е, защото досега Австрия заемаше много категорично мнение. Това, че има промяна в тази позиция вече дава възможност за преговори". 

"Все още не знам какво точно има предвид австрийският вътрешен министър (искането за още по-усилена охрана на границата, България да приеме мигранти и др.) - ако става дума за това да се спазват общоевропейските правила, при които част от хората, които са хванати в Австрия, но са регистрирани в България, трябва да се върнат тук, това и сега работи по този начин. Няма разлика. Разбира се, част от хората трябва да се върнат в техните страни на произход. Така че трябва да изясним какво точно има предвид. Но специални условия за България няма да приемем. Ако става дума за спазване на общоевропейските правила, нямаме проблем", каза още Денков. 

А на въпрос дали таксите за пренос на руски газ ще повлияят на членството ни в "Шенген", Денков каза: Не мога да кажа. Това, което виждаме през последните седмици в разговорите с ЕК е, че се търсят общоевропейски решения. ЕК излезе със съобщение, че всяка държава може да спре руския газ, без да бъде наказана за това. Търсим обща рамка, в която да влезе това решение за таксите. Очакваме дискусията на европейско ниво да приключи с решение, което да приложим. Ако можехме ние да кажем какво да е то, вече да сме го казали.

А на въпрос има ли политици в България, които според него ни саботират за Шенген, Денков каза: Не, това би било твърде сериозно национално предателство.

Дискусиите по бюджета са нормални, спорове, интереси, сътресения, но е важно да имаме балансиран бюджет и аз вярвам, че това ще стане, каза той.