Денков към Соботка: Австрия и Нидерландия ще спечелят, ако България бъде приета в Шенген

Политика
21:29 - 10 Октомври 2023
2687
Денков към Соботка: Австрия и Нидерландия ще спечелят, ако България бъде приета в Шенген

Австрия и Нидерландия ще спечелят, ако България и Румъния бъдат приети в Шенгенското пространство. С тези думи премиерът акад. Николай Денков посрещна председателя на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка в Министерския съвет, съобщиха от пресцентъра. 

Европейският съюз може да овладее мигрантската криза, само ако осъзнае, че всички държави членки заедно трябва да пазят външните му граници. Това включва не само финансиране, но и оборудване с технически средства и подсилване с хора. „Точно затова сме поканили гранични служители от Австрия, Нидерландия и други европейски страни да дойдат на нашите външни граници“, посочи министър-председателят. „С общи усилия трябва да се борим също срещу трафикантите на мигранти, които са част от силна международна мрежа, чиито организатори и спонсори са в Европа“, добави премиерът.

„Шенген и Дъблин не работят“, категоричен беше Волфганг Соботка. Той изрази опасенията на Австрия от мигрантската вълна, която залива страната и даде конкретен пример: „Виена е третият по големина „сръбски“ град след Белград и Нови сад“, а в страната има още много мигранти от различни други националности.

Акад. Денков изрази готовност за среща с австрийски парламентаристи по време на предстоящото си посещение във Виена на 24 октомври.