Денков назначи още трима заместник-министри

Новини
19:06 - 15 Юни 2023
5683
Денков назначи още трима заместник-министри

Тихомир Стойчев и Ирена Димитрова са назначени на длъжността заместник-министри на външните работи, а Валентин Мундров поема поста на заместник-министър на електронното управление.

Тихомир Стойчев е дипломат от кариерата. В периода 2016 г. - 2022 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република България в Съединените американски щати. Между 2012 г. - 2016 г. посланик Стойчев е бил секретар на президента на Република България по въпросите на външната политика.

От 2008 г. до 2011 г. е заемал длъжността заместник-ръководител на българското посолство във Вашингтон, като от ноември 2009 г. до август 2010 г. е изпълнявал длъжността временно управляващ на посолството. В периода 2003 - 2007 г. е бил съветник по политическите и икономическите въпроси в посолството в САЩ. От 1996 г. до 2000 г. е бил трети секретар в Мисията на България към ЕС в Брюксел.

В Министерството на външните работи е работил като началник на отдел в дирекция „Европейска интеграция”, директор на дирекция „Америка“, и.д. Постоянен секретар. Тихомир Стойчев е магистър по философия и история от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е бил на множество специализации в чужбина.

Ирена Димитрова е дипломат с над 20 годишен стаж в МВнР, преминала е последователно през всички етапи на кариерно развитие с фокус политиката за сигурност и НАТО. В периода 2021 г. - 2022 г. е заместник-министър на външните работи, а до момента е посланик за специални поръчения по изграждането на устойчивост в МВнР.

Димитрова има два задгранични мандата – в Обединеното кралство и в Постоянната делегация към НАТО в Брюксел. Завършила е Философския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ с магистърска степен и Дипломатическата академия на Кралство Испания с академична степен „Магистър по международни отношения“ от Мадридския университет Компултенсе.

Валентин Мундров, който е назначен за заместник-министър на електронното управление, е професионалист в сферата на информационните технологии с повече от 20 години задълбочен технически опит в разработването, внедряването и поддръжката на сложни информационни системи.

Притежава експертиза в стратегическото планиране, изграждането на високопроизводителни екипи, управлението на проекти и програми. До този момент Мундров е бил ИТ консултант в Националната здравноосигурителна каса. В периода между 2013 г. и 2022 г. е работил като директор в дирекция „Софтуерна интеграция“ в „Информационно обслужване“. Бил е експерт в Агенция „Митници“, както и в Министерството на здравеопазването. Има трудов опит и в частния сектор.

Мундров е магистър със специалност „Индустриално инженерство“ в Техническия университет – София, завършил е и „Електронен бизнес и електронно управление“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той притежава и множество сертификати в областта на информационните технологии.