Денков не изключи ГЕРБ и ДПС да стоят зад "Кодгейт"

Политика
20:28 - 01 Ноември 2023
3715
Денков не изключи ГЕРБ и ДПС да стоят зад "Кодгейт"

Министър-председателят Николай Денков е напълно убеден, че разразилият се в петък скандал "Кодгейт", довел до забрана на гласуването с машини на първи тур на местния вот, е "активно мероприятие".

"От кръгове, които не искаха да има машинно гласуване" - посочи виновниците той. Но индиректно. Длъжността, която заема, не му позволявала да отговори дали ГЕРБ и ДПС стоят зад това мероприятие, стана ясно от отговорa му на въпрос на News.bg. И тъй като е министър-председател, трябвало първо да протече съответната проверка и тогава да обяви точно какво се е случило.

"Както знаете, искам оставката на заместник-председателя на ДАНС (Деньо Денев - бел.ред.), който без да ме информира, без да спази Закона за класифицирана информация, изпрати тази информация на широк кръг от хора", припомни Денков.

Дали ще има машини, е въпрос с повишена трудност, защото процесът по верификация на устройствата изисква доста време, заяви премиерът, но добави - екипът, който следва да извърши въпросната верификация, работил денонощно по въпроса, а лично министър Йоловски уведомил Денков, че до четвъртък вечер процесът ще бъде завършен.