Денков: Няма заплаха за България от ситуацията в Израел

Премиерът свика Националния контратерористичен център, който да направи анализ на терористичната заплаха за страната ни

Новини
19:16 - 08 Октомври 2023
2439
Денков: Няма заплаха за България от ситуацията в Израел

Приключи заседанието на Националния контратерористичен център, свикано заради ситуацията в Израел, предаде БНР. Премиерът Николай Денков заяви:

"Накратко в доклада се констатира следното: по отношение на общите заплахи от терористична дейност в България - няма повишен риск и нивото остава най-ниското - 3 ниво, което означава, че трябва да се внимава. По отношение на институциите, които по принцип са с повишен риск - летища, гари, синагоги, туристи от държавата Израел - там е повишено нивото на внимание - жълто ниво - и съответно са предприети мерки от институциите, така че да бъдат намалени опасностите от терористични актове. 

По отношение на всички останали институции, като държавните институции и всичко останало, нивото остава най-ниското възможно - зелено. Там нямаме повишен риск. В същото време ситуацията се променя много бързо. Обсъждахме с колегите от службите е, че има сериозна опасност от развитие на конфликта и неговото ескалиране, тъй като има такива индикации, което може да доведе в средносрочен план до повишаване на бежанските потоци, до рискове, свързани с доставката на суровини, а оттам - и цените на тези суровини. Така че има по-общи рискове на глобално ниво, но за тях ще говорим, ако се наложи, през следващите дни", обобщи премиерът Денсков ситуацията.