Денков поучи европейските лидери с "да си отворим очите"

В Мюнхен премиерът Николай Денков проведе среща и с вицепремиера на Украйна Олга Стефанишина и потвърди, че България остава постоянен съюзник и поддръжник на украинския народ

Новини
17:33 - 17 Февруари 2024
3314
Денков поучи европейските лидери с "да си отворим очите"

Опасността е налице и трябва да си отворим очите. Да отворим очите на всеки гражданин в Европа, че животът, на който се радваме, животът, който искаме да бъде безопасен, може да изчезне, както се е случвало много пъти в историята. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков по време на панела на Мюнхенската конференция по сигурността, посветен на бъдещето на Украйна и трансатлантическата сигурност, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Във форума участваха също премиерът на Естония Кая Калас, премиерът на Белгия Александер де Кро, премиерът на Дания Мете Фредериксен, президентът на Чехия Петр Павел и бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън. 

В хода на дискусията премиерът Николай Денков изтъкна подкрепата, която България оказва на Украйна. „Бяхме една от първите страни, които изпратиха помощ. Обсъждаме какво още можем да направим с подкрепата и на другите държави“, заяви министър-председателят. По думите му усещането за необходимостта от спешна подкрепа продължава да бъде все така силно, както в първите дни на войната.

В рамките на конференцията Николай Денков проведе редица разговори, сред които бяха с нидерландския премиер Марк Рюте, с премиера на Белгия Александер де Кро, с члена на германския Бундестаг Йохан Вадефулм както и с изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Тед Дойч. 

В Мюнхен премиерът Николай Денков проведе среща и с вицепремиера на Украйна Олга Стефанишина. В хода на разговора им акад. Денков заяви, че България остава постоянен съюзник и поддръжник на украинския народ. Българското правителство е решено да подкрепя Украйна и признава законното ѝ право да защитава своите териториални интереси, категоричен бе министър-председателят.