Денков събира представители на МВР и службите за сигурност

Да се пресекат опитите за политическа дестабилизация от руската агентура у нас, настоя ген. Атанасов

Новини
08:10 - 18 Август 2023
1802
Денков събира представители на МВР и службите за сигурност

Премиерът Николай Денков свиква съвещание с представители на МВР и службите за сигурност. Поводът са тежките криминални престъпления в страната. 

След показния разстрел на Алексей Петров в сряда, съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов настоя да се свика Съвета но сигурността към правителството, за да се пресекат опитите за политическа дестабилизация от страна на “руската агентура” у нас.

На фона на исканото от Атанасов заседание на Съвета по сигурността, Денков свиква съвещание - много по-тесен формат, който изключва участието на част от министрите в правителството, които по правилник са членове на Съвета по сигурност, в който участва и представител на президентската институция. 

Атанас Атанасов смята, че след убийството на бившата барета Алексей Петров основната задача на специалните служби у нас трябва да е  да се поставят под засилен контрол криминалния контингент, свързан с руската организирана престъпност и да се предотврати по-нататъшна ескалация на напрежението. 

Съветът, според него, трябва да набележи конкретни задачи за ограничаване на рисковете и заплахите пред националната сигурност. 

На този фон Денков свиква само шефовете на специалните служби и ръководството на МВР. Представители на прокуратурата не е известно да са поканени.

Съвещанието е и на фона на масовата смяна на полицейски шефове на районните управления в страната, които извършва вътрешният министъра Калин Стоянов след негова преценка, за недобре свършена работа и с обяснението, че няма политическа чистка.

Сред тежките криминални престъпления за двата месеца от встъпването на правителството са случаите на насилие над жени, най– скандалният - с Дебора от Стара Загора, убийството на Димитър Малинов от Цалапица, последва двойното убийство в Лозен, след него и друго жестоко убийство в София, при което трупът на жертвата бе разчленен, а от сряда към статистиката се добави и разстрела на Алексей Петров.