Денков възмутен: Да залагаш бюджета срещу този паметник е нечовешко

Ще преговаряме за сухопътните граници, изпращаме предложение на Австрия, обясни премиерът

Новини
12:56 - 14 Декември 2023
1708
Денков възмутен: Да залагаш бюджета срещу този паметник е нечовешко

"Парламентът трябва да работи, защото има да решава изключително важни въпроси. Не е това начинът да се протестира срещу едно напълно законно действие, отлагано с години. Този акт така или иначе трябва да се завърши. Да слагаш в залог бюджета, от който зависят заплати, инвестиции, всичко, срещу този паметник, е нечовешко." Така премиерът акад. Николай Денков коментира проваленото заседание на Народното събрание днес заради премахването на паметника на съветската армия в София, предаде БТА.

Премиерът Николай Денков съобщи още, че Европейската комисия ще бъде посредник за пълното приемане на България в Шенген, след като Австрия се очаква да подкрепи премахването на проверките при пътуване по въздух.

Стратегията е да преговаряме за сухопътните граници. Подготвили сме предложение, ще го изпратим на Австрия. Ще използваме ЕК като медиатор в тези преговори, посочи Денков пред български журналисти в Брюксел, където участва в срещата ЕС-Западни Балкани и в заседанието на Европейския съвет. Той съобщи, че по тези въпроси е разговарял с председателя на ЕК, с президента на Румъния и с австрийския канцлер. Предварителните разговори се състояха, всички имат желание този разговор да продължи, добави той.

По неговите думи няма разговори за разделяне на България от Румъния по въпроса за Шенген. Чувам, че румънските власти споменават тази възможност, но не са обсъждали двустранно или с ЕК, поясни той.

Премиерът потвърди, че Унгария е предупредила за възможност да наложи вето над разширяването на Шенген, ако се запази въведената от нашата страна такса за преноса на руски газ. Унгария изпрати официално, макар и на ниско ниво, съобщение, че ако не бъде махната таксата, те ще наложат вето за Шенген, каза Денков. Решихме, че няма нужда да рискуваме в този момент с важни стъпки, което не са решаващи за Шенген, допълни той. Таксата имаше значение за българския бюджет и за балансиране на пазара на горива, отбеляза премиерът.