Денков вдигна студентските стипендии - минималната стана 120 лв.

Промяната влиза със задна дата - от 1 юли 2023 г.

Новини
16:49 - 01 Ноември 2023
1670
Денков вдигна студентските стипендии - минималната стана 120 лв.

Кабинетът Денков/Габриел повишава размера на стипендиите за студенти в държавните висши учебни заведения с прието днес изменение и допълнение на Постановлението за условията и реда за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища и научните организации. Минималната стипендия се увеличава от 85 до 120 лева на месец, а максималната - от 180 на 200 лева. Промяната влиза в сила със задна дата - от 1 юли 2023 г., съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС).

От 100 лева " на 140 на месец се вдига и размерът на стипендиите на студентите, които в годината на завършване на средното си образоване, са приети в държавни висши училища по специалности от професионални направления "Педагогика", "Педагогика на обучението", "Машинно инженерство", "Електротехника, електроника и автоматика", "Енергетика", "Транспорт, корабоплаване и авиация", "Материали и материалознание", "Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми", "Металургия", "Химични технологии", "Общо инженерство", както и по защитената специалност "Хидростроителство" от професионално направление "Архитектура, строителство и геодезия.

Максималният размер на помощите и наградите също се повишава - от 300 на 400 лева.

За увеличението на стипендиите от 1 юли са осигурени 6 млн. лева със Закона за държавния бюджет. От МС обясняват, че повишаването им се налага във връзка непрекъснато увеличаващите се разходи за издръжка на живот заради инфлацията и невъзможността с месечна стипендия да се покрият поне част от потребностите на студентите.

Последното увеличение на минималния и максималния размер на стипендиите е в сила от летния семестър на учебната 2020-2021 година.