Денков: Вече получихме предложения от ДБ, БСП и "Български възход"

Шансовете за кабинет зависят от това има ли какво да ни обедини отново - каза номинираният за премиер от "Продължаваме Промяната"

Топ
16:04 - 26 Декември 2022
4422
Денков: Вече получихме предложения от ДБ, БСП и "Български възход"

"Шансовете за кабинет зависят от това има ли какво да ни обедини отново". Това каза пред журналисти номинираният за премиер от "Продължаваме Промяната" академик Николай Денков в Кърджали. "Затова сложихме като основна задача изготвянето на програмна декларация, която да подреди целите и дейностите, които могат да ни обединят", поясни Денков. "И като ги сложим на масата, да видим кой е готов да подкрепи това, което може да ни обедини заедно", допълни кандидатът на "Продължаваме Промяната" за премиер.

Той уточни, че вече са получени предложения от "Демократична България", "БСП за България" и "Български възход". "В следващите дни предстои да подредим тези предложения така, че да не си противоречат и да се допълват взаимно", посочи Денков. По негови думи текстът на декларацията ще бъде съгласуван с партиите, които са внесли предложенията, и след Нова година ще бъде предложена за гласуване в Народното събрание.

"Ние действаме с две идеи - когато всичко е подредено и ясно какво искаме да направим, и ако това бъде подкрепено - да бъде сторено и да се получи мнозинство. Ако не са готови, декларацията така или иначе ще бъде завършена, и ние ще я оставим на следващите - третият мандат също трябва да бъде свързан с някакво обединение, макар и на други партии с друго предложение за министър-председател", каза Денков.

"То може да тръгне от тази декларация и ако искат да я допълват, а не да тръгнат на чисто", обясни още Денков и посочи, че винаги е бил с мисълта, че трябва да се постигат реалистични неща, а в случая реалистичното е добре подредена декларация.

Денков и съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, след среща със симпатизанти в Кърджали, заминаха за кирковското село Могиляне, за да се поклонят и да поднесат цветя пред гроба и чешмата в памет на малката Тюркян, жертва на "възродителния процес". "Идеята е да покажем уважение пред този символ на случвалите се безобразия през предишния режим", посочи Петков.

"Никой няма монопол пред миналото, бъдещето или коя да е етническа група", подчерта Петков.

Той обобщи, че нищо не може да се случи с разделение и всички трябва да работим заедно. Петков прогнозира и разрастването на "Продължаваме Промяната" в региона. На въпрос дали му предстои среща с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, който също днес е в региона, Петков отговори, че такъв въпрос засега не е обсъждан. 

Припомняме, че на 23 декември "Продължаваме Промяната", "БСП за България", "Демократична България" и "Български възход" обсъдиха възможните приоритети в програмната декларация, която се очаква парламентът да гласува в началото на януари.