Денков: ВУЗ-овете да не лежат на стари лаври

Премиерът присъства на осмото издание на "Академичните оскари"

Новини
17:35 - 12 Януари 2024
2593
Денков: ВУЗ-овете да не лежат на стари лаври

"Това е едно от най-полезните събития. Винаги е удоволствие да бъда тук. Рейтинговата система е една от най-добрите не само в Европа, но и в света. От нея получаваме изключително ценна информация за всяко едно висше училище, която използваме непрекъснато. Това, което е най-важно е, че с нея успяваме да запълним информационния вакуум.

С него можем да поднесем по лесен начин на младите хора да направят своя избор. Тази информация да не бъде затворен в папките и в министерствата, а да бъде поднесена на младите хора - който иска да стане медик къде трябва да учи". Това каза премиерът акад. Николай Денков на осмото издание на "Академичните оскари". 

Премиерът посочи и втората цел - политики за развитие на висшите училища, за да не лежат на старите лаври. Дали ще е свързано с научните публикации, дали ще е свързано с бизнеса, който участва в подготовката на студентите, каза още премиерът.

Сега вече отивам към проблемите - навсякъде трябва да се стремим да имаме високо качество. Различните висши училища не се съревновават по една писта, а по различни, които искаме да усъвършенстваме. Всяко висше училище може да я усъвършенства в различни посоки и да реши къде иска да бъде. По всяка от тези писти трябва да се мери качеството. Всеки един студент трябва да бъде горд, че е във висшето училище и да е там не защото няма къде да отиде, а защото знае, че там е най-доброто, каза още премиерът.