Депутат пита Джонсън: Тоалетната хартия няма да стигне при Брекзит?

Джонатан Едуардс смята, че кабинетът изхвърля икономиката в канала и няма да се почисти

Новини
16:08 - 09 Октомври 2019
464
Депутат пита Джонсън: Тоалетната хартия няма да стигне при Брекзит?

Саркастичен въпрос към британския премиер Борис Джонсън отправи уелският депутат националист Джонатан Едуардс по повод увереността на кабинета, че ще осъществи безпроблемно Брекзит без сделка.

Двайсетина дни преди предвидения развод с ЕС, народният избраник пусна писмено запитване "за колко време ще стигнат запасите от тоалетна хартия", в случай на напускане "без сделка", сценарий, който става все по-вероятен, тъй като преговорите с Брюксел са в задънена улица.

В отговора си правителството увери, че в такава ситуация ще установи "приоритети за потока от стоки" за "свеждане на напрежението до минимум ".

"Правителството не само иска да изхвърли икономиката в тоалетната чиния и да пусне водата, но няма да имаме и достатъчно хартия да почистим", каза той иронично и добави по-сериозно, че този въпрос разкрива "твърде сериозните щети, които напускане без сделка ще причини на дори и най-основните ни доставки".

Това е и илюстрация на конкретните трудности, с които британците може да се сблъскат в случай на твърд Брекзит на 31 октомври, който съдържа и риск от митнически затруднения и дефицит, посочва АФП.