Депутати „се друсат“ с лавандула в парламента

Изложба във виолетово украси Народното събрание и стана повод за шеги

Новини
13:20 - 12 Юли 2023
5541
Депутати „се друсат“ с лавандула в парламента

От вчера в Клуба на народния представител е подредена фотоизложбата „Лято с цвят на лавандула“, видя Lupa.bg.

Тя е дело на фотографите Христо Карачолов и Георги Василев. Тя е представена по повод Международния фестивал на лавандулата в община Чирпан, който се провежда в средата на юни.

Така докато видни политици се обиждат в парламента на лавандули, депутататите се потопиха в приказката на лилавото цвете, а изложбата стана повод за шеги по темата.

Искрен Митев се чуди дали ще му отива вратовръзка в лавандулов цвят

Припомняме, преди около месец по повод избора на Борислав Сарафов за наследник на Иван Гешев, Слави Трифонов написа във Facebook: 

„И каква стана тя?! Сега Сарафов е главен прокурор. И какво се промени? Вие, от „Продължаваме промяната“ и "Демократична България“, сте големи лавандули“.

Аз съм само цвят лилав...

Лавандулата е добре известна със своя успокояващ ефект, и когато се комбинира с други успокояващи билки, тя облекчава безсъние, тревожност и раздразнителност. Затова следващия път, когато страстите покрай парламентарната трибуна се разгорещят, председателят на Народното събрание трябва веднага да разпореди квесторите да напръскат залата с лавандулово масло.

Българското лавандулово масло е високо ценено и търсено в световен мащаб. То се характеризира с дълготраен и фин аромат, въпреки че съдържанието на линалилацетат е ниско. От 2011 година България е призната като най-големия производител на лавандулово масло в света.