Депутати даряват органите си посмъртно

Народните избраници от Египет решиха така да насърчат гражданите да ги последват

Новини
19:37 - 24 Ноември 2022
2181
Депутати даряват органите си посмъртно

Депутатите от Комисията по здравните въпроси в Египетския парламент обявиха решението си да дарят органите си след смъртта си, съобщи онлайн изданието "Иджиптшън стрийтс". 

Подсекретарят на комисията Инас Абделхалим заяви, че стъпката има за цел да насърчи гражданите да последват примера им. По думите й, решението се базира на убедеността на членовете на комисията, че тяхна национална отговорност е да спасяват човешки животи. 

Междувременно в здравни институции в страната бяха разпространени формуляри за посмъртно даряване на органи, издадени от министерството на здравеопазването и населението на Египет. Формулярите, предложени от парламентарната здравна комисия, са първата крачка в утвърждаването на процеса на даряване на органи. 

Обществена дискусия по тази тема в Египет беше предизвикана от видео на актрисата Елхам Шахин, в което тя обяви такова намерение. Жестът й предизвика вълна от противоположни коментари в медиите и социалните мрежи. 

Както Главното мюфтийство на Египет, така и Коптската православна църква публикуваха становища по-рано, според които даряването на органи след смъртта е допустимо.