Депутати или хамали от Сточна гара? В парламента си подвикват „Ей, ку*во!“, „недое...“, „хомосексуалисти“

Народните представители за пореден път стигнаха дъното

Новини
15:18 - 14 Август 2024
5431
Депутати или хамали от Сточна гара? В парламента си подвикват „Ей, ку*во!“, „недое...“, „хомосексуалисти“

Сигурно заради непоносимата жега навън и градусите в Народното събрание днес са повишени до невиждани стойности.

Поредица срамни и нецензурни подвиквания си размениха депутати покрай дискусиите за поредните промени в Закона за предучилищно и училищно образование и по-конкретно колко учебника да има по един предмет.

Истерията започна Тошко Йорданов от „Има такъв народ“, който спомена за „латентни хомосексуалисти“ в групата на от „Продължаваме промяната“-„Демократична България“.

След него Цончо Ганев от „Възраждане“ скочи недоволен, че преждеговорилият не ги е назовал поименно:

„Защото днес се изявиха поне двама от тях – Йордан Иванов, известен и като Данчо Желето, и Божанков, който не го знам точно като какъв е известен.

Бъдете конкретен, като говорите за латентни хомосексуалисти, с цялото ми уважение към тях

– така или иначе те имат представителство в парламента.“ 

Остра забележка му направи председателят на Народното събрание Рая Назарян:

„Г-н Ганев, не знам колко пъти трябва да ви помоля да се въздържате от подобни коментари, слагане на етикети. Трябва ли да преминаваме към определени санкции, напомняне, след това забележки? Абсолютно недопустимо беше това сравнение, което направихте“.

Тогава от седалките на „Възраждане“ се разнесоха обидни подвиквания. Нецензурни думи бяха чути от залата, докато Манол Пейков от ПП-ДБ се качваше на трибуната,

някой се провикна: „Ей, ку*во“. 

„Колеги, моля ви да запазите тишина. Разглеждаме законопроект за предучилищно и училищно образование. Имайте малко уважение към материята“, намеси се отново Назарян.

„Г-н Ганев, не го посочвам поименно, за да не им давам повод да излизат на лични обяснения, но цялата зала ги знае. А и те реагират толкова бурно, само дето не разнасят знаме над главата си „Аз съм такъв“, обясни от своя страна Тошко Йорданов.

Той се обърна към Манол Пейков, според когото трябва да има повече от един учебник по един предмет: „Ние ще подкрепим на първо четене БСП, защото трябва да се намалят по принцип тая безумна бройка на учебниците. Дали ще са два или три, това ще го решим между първо и второ четене.

А вие, доколкото си спомням, майка ви има издателство.

И затова ли подскачате като недо… да не казвам какъв от залата?“.

Йордан Иванов обаче не остана доволен от забележките на Рая Назарян към Цончо Ганев. „Изхвърлете го за три дни от залата и ще му дойде акълът в главата“, призова той.