Депутати се обиждат на "шайка" и "комсомолец"

Правната комисия заседава по поправките на Изборния кодекс до малките часове

Политика
10:01 - 14 Февруари 2019
2368
Депутати се обиждат на "шайка" и "комсомолец"

Поправките на Изборния кодекс скараха за пореден път депутатите след напрегнато заседание на Правната комисия във вторник срещу сряда през нощта, когато част от членовете й обсъждаха текстовете до малките часове. Тази сутрин пък дали заради бойкот на решенията, взети от парламентарния орган, или заради късното заседание, кворум народните избраници събраха едва от втория път и със старта на обсъжданията за промените в закона започна и повсеместното замеряне с обвинения. 

След като мнозинството членове на правната комисия решиха да отпадне забраната за оповестяване на междинни прогнози за вота в деня за размисъл и в изборния ден, както и да не се допускат камери в тъмните стаички, опозицията скочи. "Предлагате ни промени, гласувани на тъмно. Предлагате да се гласува на тъмно", първи подхвана управляващите депутатът от БСП Крум Зарков, последван от колегата си Явор Божанков, който пък обяви от трибуната, че снощи е загубил вярата си в демокрацията. Народният избраник подхвана и патриотите, като заяви, че щом те подкрепяли спорните текстове, нямали право повече да се наричат така и ги нарече предатели. 

Не закъсняха и критиките към червените от страна на ГЕРБ. Шефът на правната комисия Данаил Кирилов разкритикува социалистите, че на среднощното заседание по поправките на Изборния кодекс са останали едва двама представители на Столетницата. Юлиан Ангелов от групата на Обединените патриоти пък "захапа" Божанков за това, че преди няколко години бе представен от екслидера на ДСБ Радан Кънев като нов флагман на дясното, а към днешна дата бил представител на БСП. 

В спора от парламентарната трибуна се намеси и бившият министър на културата Вежди Рашидов, който се обиди от думите на Божанков, че "една шайка" взимала решенията за българския народ. Рашидов размаха пръст на младия социалист: "Тук децата не могат да ми викат "шайка". А, бе, младеж, комсомолец, не си ли много малък да ми викаш "шайка", бе? Откъде накъде, това да не ти е комсомолска организация", разлюти се депутатът от ГЕРБ. Думата му обаче бързо бе отнета от парламентарната шефка Цвета Караянчева, защото изказването породи бурни възгласи и отляво, и отдясно.