Депутати шокирани от вида на бъдещия премиер: Мария Габриел се е стопила от стрес, едвам говори в НС

Външната министърка стана като вейка, спи по 3-4 часа, изтощена е до припадък

Новини
13:05 - 12 Януари 2024
7349
Депутати шокирани от вида на бъдещия премиер: Мария Габриел се е стопила от стрес, едвам говори в НС

Бъдещият премиер Мария Габриел уплаши депутатите с визията си на днешния парламентарен контол. Външната министърка е стопила минимум 4-5 килограма, изглежда изцедена от умора и дори трудно артикулираше, докато отговаряше на въпросите по време на парламентарния контрол днес. Облечена в тъмни дрехи и почти без капка грим, топ герберката изглеждаше като човек, дремнал 2-3 часа. 

„Изглежда измъчена, стресирана и безкрайно уморена.”, забелязаха народни представители от опозицията. Някои дори се питаха дали не кара вирусно заболяване на крак, защото няма как да си позволи да лежи вкъщи. 

Хора от групата на ГЕРБ споделиха, че Габриел е под невероятно напрежение заради ротацията през март, натиска върху нея за рокади на министри и това, че цялата отговорност ще легне на плещите й, въпреки сериозната подкрепа на премиера Николай Денков, с когото се оказаха в доста хармоничен тандем.

Естествено, досега не й беше лесно като външен министър, но все пак други управляваха парада. Докато сега бъдещият премиер е между чука и наковалнята и в окото на бурята на битката между ПП-ДБ и ГЕРБ за състава на бъдещия кабинет. Отделно, бившата еврощкомисарка е под постоянния прицел и на журналистически въпроси кои министри ще бъдат сменени, което я изнервя допълнително, тъй като ясни договорки за министреските кресла все още няма.

Наред с тежките ангажименти по външната политика, която се превърна в изключително тежък ресор и подготовката за поемане на кормилото на държавата, Габриел има грижи и за 8-годишния си син Жан-Едуард.  

Нейни колеги твърдят, че е свикнала на препятствия и е търпелива и устойчива, но дори с тия качества, чашата явно е преляла заради изключително напрегнатата ситуация около смяната на властта. 

Иначе Габриел е избирана 3 пъти за член на Европейския парламент – 2009, 2014 и 2019 г. Дейността й е повече от активна между 2009 до 2017 година в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, Комисията по външни работи, Комисията по правата на жените и равенството между половете. От 2014 до 2017 г. е заместник-председател на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент. Носител е 2 пъти на престижната награда „Евродепутат на годината“. Тя е първи заместник-председател на Европейската народна партия (ЕНП) и заместник-председател на ЕНП Жени.

От юли 2017 до ноември 2019 г., Мария Габриел е европейски комисар по въпросите на цифровата икономика и общество. Основни теми, които налага в европейския дневен ред, са цифровите умения, Стратегията на ЕС за изкуствен интелект, програмата „Цифрова Европа“, борбата с дезинформацията и фалшивите новини, високопроизводителните изчислителни технологии.

От декември 2019 до 10 май 2023 г. е европейски комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж. Под нейно ръководство, програмите „Хоризонт Европа“, „Еразъм +“ и „Творческа Европа“ са с безпрецедентно висок бюджет за периода 2021-2027 г. и извеждат на преден план нови европейски инициативи, сред които европейски университетски алианси, европейска иновационна програма, младите научни изследователи и ролята им в европейското научно-изследователско пространство, отключване потенциала на творческите и културни сектори в Европа, Европейска година на младежта 2022 г. По нейна инициатива е зададена амбицията на ЕС да се изгради европейско образователно пространство до 2025 г.

През май 2023-та, Мария Габриел стана външен министър в последния кабинет с премиер Николай Денков, като бе договорена ротацията през март, при която тя ще смени академика на министър-председателския пост.