Депутатите бачкат до 12 без 5 предизборно заради вторите пенсии

Плащат допълнителните пари на 17 000 жени от септември

Новини
13:34 - 04 Януари 2021
1485
Депутатите бачкат до 12 без 5 предизборно заради вторите пенсии

След дългата Коледна ваканция, на депутатите им предстои извънреден труд. Преди да бъде разпуснато Народното събрание за предизборна кампания, те ще продължат да се трудят, докато приемат промените в Кодекса за социално осигуряване, които регламентират изплащането на вторите пенсии от частните фондове.

За ударния труд се договорили ГЕРБ и “Обединени патриоти”, имало и подкрепа от ДПС.

Принципно управляващите и патриотите планираха да разпуснат парламента веднага, след като излезе президентския указ за насрочване на изборите на 28 март. Срокът това да стане е краят на януари.

Депутатите да работят почти до края на февруари и да се разпуснат само за предизборната кампания през март, за да успеят да гласуват законопроекта за вторите пенсии, е новото споразумение между ГЕРБ и патриотите.

Още на първото си заседание след новогодишната ваканция на парламента пък правителственото предложение ще влезе в дневния ред на социалната комисия на НС. Това трябва да стане на 12-13 януари.

След това, проектът трябва да се придвижи максимално бързо и на второ четене както през комисиите, така и през пленарната зала.

Освен от социалната, проектът трябва да бъде одобрен и от бюджетната комисия на НС.

Още една причина за бързането е, че правителството успя да одобри законопроекта едва на последното си заседание за 2020 г. на 30 декември.

Около 17 000 жени, родени през 1960 г., трябва да започнат да получават пенсия от частните пенсионни фондове през септември.

Ако не бъдат приети промените, плащането на втората пенсия ще е трудно, твърдят фондовете. Причината е, че в момента КСО предвижда единствено изплащането на пожизнена пенсия, а не всички от първите пенсионери имат достатъчно натрупани в партидите си пари.

Вторите пенсии да са три вида - пожизнени, разсрочено плащане за определен брой години и еднократно плащане, предвижда законопроектът. Какъв вид ще плащат фондовете, ще се решава според това колко пари има в партидата на всеки кандидат за втора пенсия. При пожизнено или разсрочено плащане размерът ѝ трябва да е равен на поне 15% от минималната пенсия от НОИ, което за 2021 г. означава 45 лв.

Пожизнена пенсия да бъде плащана от фондовете на всеки, който има натрупани в партидата си средства за поне 45 лв., предвижда правителственият проект. На хората, които имат поне 900 лв., но парите им не позволяват пожизнена пенсия, ще се отпуска разсрочено плащане за определен брой години.

Тези с по-малко от три минимални пенсии, спестени в частните пенсионни фондове, ще могат да получат парите си накуп.