Депутатите дават рамо на българското малцинство в Украйна

Народните избраници гласуваха декларация, изпращат я на посланика там

Новини
11:20 - 20 Май 2020
1743
Депутатите дават рамо на българското малцинство в Украйна

Със 109 „за“, 0 „против“ и 19 въздържали се, депутатите подкрепиха декларация в защита на българската общност в Украйна. С нея НС изисква среща на правителствата на Украйна и България, на която да се защитят интересите на малцинството в Украйна. Документът ще бъде изпратен на посланика там.

Причината за инициативата е намерението на украинското правителство да раздели Одеска област на 5 административни части, а там се намира Болград – градът на българската общност.

Преди да се стигне до гласуването на декларацията, представена по-рано тази сутрин от Валери Симеонов – председател на групара за приятелство с Украйна, от левицата поискаха тя да се отложи, като първо се обсъди в комисията по външните работи в присъствието на външната ни министърка Екатерина Захариева. Предложението обаче беше отхвърлено.

„Приемането й днес сега може да има обратен ефект. Считаме, че да поставим пред свършен факт правителството на Украйна би било контрапродуктивно. Нека вземем нашата позиция след като е ясно решението на МС на Украйна. Изразяваме нашето категорично несъгласие и учидване, че в такъв момент министър Захариева не присъства на това объсъждане“, каза зам.-председателят на НС и депутат от БСП Кристиан Вигенин. От ДПС се въздържаха.