Депутатите гласуват законови промени за осиновяванията

Въвежда се максимална възрастова разлика от 50 години между осиновяващ и осиновен

Новини
07:50 - 13 Декември 2023
1559
Депутатите гласуват законови промени за осиновяванията

С окончателно приемане на законови промени, които уреждат ограничения за нагреваемите тютюневи изделия и облекчаване и подобряване на процедурите по осиновяване, ще започнат работата си депутатите.

Парламентът трябва да одобри и гаранционно споразумение за отпускане на макрофинансова помощ за Украйна.

С промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия, чийто вносител е МС, се въвеждат ограничения за нагреваемите продукти. Съгласно европейска директива те ще бъдат включени в обхвата на забраната за пускането на пазара на тютюневи изделия с характерни вкусово-ароматни качества или съдържащи овкусители, в която и да е от съставните им части - например филтри, хартия, опаковки, капсули или други технически елементи.

Предвижда се и отпадане на възможността държавите членки да освобождават нагреваемите тютюневи изделия от задълженията за поставяне на здравни предупреждения върху опаковките.

Продуктите с ниско съдържание на никотин, също ще се определят като тютюневи изделия и ще попадат в обхвата на забраните заради риска върху здравето.

Предстои и окончателно приемане на промените в Семейния кодекс. Техни вносители са депутати от ГЕРБ СДС и ПП ДБ, като водещи за двете групи са Десислава Атанасова и Христо Петров.

С цел облекчаване на осиновяванията се предвижда създаване на Единна електронна платформа за кандидатстване за пълно осиновяване,

като част от Национална информационна система към Социалното министерство. Така се премахват регионалните регистри, а на кандидат-осиновителите, определени като подходящи, ще се дава цялата информация за детето в доклад по образец. Въвежда се максимална възрастова разлика от 50 години между осиновяващ и осиновен, подобряват се възможностите за осиновяване на братя и сестри. С цел защита интересите на децата в случаите, в които те са изоставени, а биологичното семейство не се интересува от тях и в същото време не дава разрешение за осиновяването им, се дава възможност на съда да се произнесе за причините за неуспешна реинтеграция и чрез съдебно решение те да получат шанс да попаднат в семейна среда.

Урежда се учредяването на настойничество и попечителство на деца-бежанци, намиращи се на територията на България.

Депутатите ще одобрят и Гаранционно споразумение на страната ни с ЕК за предоставяне на втория етап от планираната  извънредна макрофинансова помощ за Украйна. Необходимите гаранции, които България трябва да предостави, възлизат на над 16 млн. лв.

Според седмичната програма в четвъртък депутатите решават окончателно за бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване.