Депутатите не се навиха "безотчетните" да минават през банка

Предложението на Мария Капон не успя да пробие в пленарна зала

Новини
18:57 - 22 Април 2021
1993
Депутатите не се навиха "безотчетните" да минават през банка

Депутатите отказаха да приемат предложения в правилника на НС, с които т.нар. "безотчетни пари" на депутатите да се превеждат по банков път. Става дума за суми равни на две трети от депутатската заплата, която се отпускат на всеки депутат за заплащане на сътрудници, гориво, цветя и костюми например. Според базовата депутатска заплата това се равнява на малко над 3200 лв. на всеки месец.

Предложението бе на Мария Капон от "Изправи се! Мутри вън!", но не намери подкрепа и след предложено от нея прегласуване.
"Предлагам "Черната каса" да стане нормална по банков път и да има реална отчетност. От 12 години нищо не се е променило", каза Капон от трибуната.

С поправките в правилника на парламента депутатите приеха да получават 25% допълнително над заплатите си, ако "реализират приоритетни за страната задачи". Тези пари обаче ще трябва да се описват на сайта на Народното събрание.

Депутатите връщат и едно старо правило. Всеки първи четвърък от месеца ще се отделят последните 2 часа от заседанието за блицконтрол към премиера и вицепремиерите. Всяка парламентарна група ще има право на по 2 актуални въпроса, а условието е да се задават въпроси, които не изискват точни числа и данни.