Депутатите не замразиха продажбата на реакторите на "Белене"

Ако се даде това оборудване на Украйна, ще е огромна грешка, заяви Драгомир Стойнев

Новини
15:21 - 04 Септември 2024
1188
Депутатите не замразиха продажбата на реакторите на "Белене"

Депутатите отхвърлиха проект на решение за възлагане на министъра на енергетиката да извади парогенераторите от оборудването на "Белене", което подлежи на преговори за продажба на Украйна, до изготвянето на анализ за приложението на тези парогенератори за нуждите на АЕЦ "Козлодуй". Вносител на проекта на решение е Павела Митова от парламентарната група на "Има такъв народ".

Народните представители гласуваха с 69 гласа "за", 35 гласа "против" и 39 гласа "въздържали се". Дори и при прегласуването, поискано от Павела Митова от ИТН, резултатът бе следният: 69 гласа "За", 31 гласа "против" и 60 гласа "въздържали се".

В контекста на дебатите най-дейни бяха опозиционните партии на БСП и "Възраждане". Драгомир Стойнев от БСП заяви, че "червените" ще подкрепят ИТН за предложението, което правят. Важно е да се вземе решение за енергетиката, а не да се делим на център, леви и десни, а дали сме български народни представители. Ако се даде това оборудване, ще направим огромна грешка, предупреди той. Ударите се засилват, отчете Стойнев. Как тези блокове няма да бъдат засегнати от войната, запита социалистът.

Той запита не е ли по-добре да се замразят преговорите и оборудването на Белене да остане в България. Драгомир Стойнев призова реакторите да не се дават за жълти стотинки и да не се подаряват на Украйна. Ако имаме държавническо мислене, дебатът трябва да бъде как трябва да се оползотворят мощностите, които не работят, за да може да има работа за миньорите, настоя Стойнев. Украйна няма как да построи нова ядрена централа. Как така една държава във война може да строи ядрени централи, а ние, които живеем в мир и спокойствие, не можем, запита Драгомир Стойнев.