Депутатите неуморни, свикаха 2-ро извънредно заседание на Бюджетната комисия

Новини
20:06 - 09 Септември 2021
1798
Депутатите неуморни, свикаха 2-ро извънредно заседание на Бюджетната комисия

Депутатите решиха да свикат второ извънредно заседание на бюджетната комисия в парламента, след като дълго спориха по бюджета на Националната здравна каса. До тук се стигна, след като в залата депутатите подкрепиха неприети в комисията предложения на съпредседателката на ИБГНИ Мая Манолова, лидерът на БСП Корнелия Нинова и Георги Ганев от ДБ.

Проблемът е в това, че предложенията са приети, но  всъщност не са калкулирани в бюджета. Приетото предложение на Нинова предвижда за здравноосигурителни плащания да отидат 5 156 674 лв., вместо 5 146 710 лв., като по пера се увеличат парите за дентална, извънболнична помощ, медико-диагностична дейност и лекарства. Предложенията на Георги Ганев пък предвиждат също увеличение по пера за първична доболнична помощ, за дентална помощ и т.н.

Шефът на финансовата комисия Любомир Каримански трябва да каже дали да се събере бюджетната комисия отново, за да направи нов доклад, след като се приеха тези промени, призова Ива Митева.

Нали не си мислите, че в акъла ми има един компютър с пентиум, който да смята на секундата. Аз предлагам да прекъснем и да продължим утре. Няма кой да смята сега, отвърна Каримански.

Тази вечер трябва да се направят изчисленията. Затова предлагаме да се прекрати заседанието, каза Мария Капон от ИБГНИ.

От ГЕРБ обаче настояха заседанието да продължи. Правя обратно предложение, защото преди по-малко от 15 минути това предложение да се прекрати заседанието се отхвърли. Предлагам, ако вие не дадете почивка за изработване на допълнителния доклад, да се ползва почивка от името на парламентарна група, поиска Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Почивката е в рамките на 30 минути, но по-скоро трябва да отложим с един час заседанието, отвърна Митева. В крайна сметка депутатите се разпуснаха за 30 минути, в които да решат как да продължат с бюджета.