Депутатите обсъждат доставката на "Спутник V" у нас

Парламентът гласува решението на здравната комисия МС да договаря с ЕК за ваксините извън Евросъюза

Новини
11:39 - 05 Март 2021
3468
Депутатите обсъждат доставката на "Спутник V" у нас

Депутатите обсъждат предложението на БСП правителството да договори доставки и на руската ваксина „Спутник V“ у нас.

Вчера здравната комисия даде зелен коридор на кабинета да се консултира с ЕК за доставки на инжекции извън ЕС. Това е и едното от решенията, които парламентът трябва да гласува. 

От най-голямата опозиционна партия в Народното събрание настояват парламентът да даде разрешение на страната ни да преговаряме за доставка и на руска ваксина.

В хода на дебата парламентаристите не изключват нуждата от бърза реакция на ваксини у нас, но управляващите са категорични, че това трябва да се случи със спазване на европейското законодателство и одобрението на руската ваксина от Европейската агенция по лекарствата.

Стана ясно, че до месец е възможно руската ваксина да бъде одобрена от европейския регулатор.

Тепърва ще стане ясно как ще гласуват депутатите и дали предложението на опозицията ще бъде гласувано отделно от редактирания текст.

В последния работен ден на 44-ото Народно събрание прозвучаха и политически декларации. Работата на парламентаристите продължава. 

Парламентът ще гласува и парични награди за особени заслуги на 92 културни дейци. За 7 от тях наградите ще са пожизнени, а за останалите – за срок от 3 години.