Депутатите отхвърлиха комисията за детската болница в София

Темата за специализираната клиника в София се изтърка от обещания, контрираха от ИТН

Новини
14:07 - 07 Февруари 2024
1227
Депутатите отхвърлиха комисията за детската болница в София

Депутатите не приеха проект на решение за създаване на Временна комисия по повод изграждането на "Национална многопрофилна детска болница" в гр. София. Вносители са лидерът на БСП и група народни представители. Народните представители гласуваха с 60 гласа "За", 3 гласа "против" и 89 гласа "въздържали се".

Депутатът от БСП Иван Ченчев представи мотивите за създаването на временната комисия. БСП слушат само обещания за националната детска болница, но питат с какви средства ще се случи. Временната комисия е важна и необходима и ще спомогне за установяване на факти и да привика заинтересовани страни, изпълнители на целия инвестиционен проект, за да се следи изкъсо и пряко проектът по изграждане на Националната детска болница.

В контекста на дебатите Андрей Чорбанов от ИТН заяви, че темата за детската болница започва да се изтърква от обещанията на всяка една власт да я реализира. Какво толкова е проблемно Националната детска болница да се изгради бързо и в едни кратки срокове, недоумява той. Срамно е темата да продължава толкова много години, да не знаем какво се случва и къде отиват парите като бюджет за изграждането на детската болница, посочи той.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков заяви, че предложението на БСП за създаване на временна комисия за изграждането на Националната многопрофилна детска болница е прекрасно. Той ще подкрепи предложението на "червените" за изграждането на временната комисия.

Ченчев репликира Чолаков и заяви, че има някакви предварителни очаквания за болницата, но всичко е напред в бъдещето. Ако комисията установи фактите, да изиска повече информация и да следи процеса по изграждането на болницата, ще има смисъл от временната комисия. Национална многопрофилна болница е жизненонеобходима, подчерта народният представител.

Бившият социален министър в правителството на Кирил Петков и настоящ депутат от БСП Георги Гьоков каза, че детската болница трябва да я има и след 50 г. лутане, държавата е на път да направи нещо добро за децата. Остава отворен въпросът обаче къде ще се изгради Националната детска болница, по думите му. Гьоков изтъкна, че още един контрол, който може да окаже временната комисия е дали новият здравен министър след ротацията, ще постави като приоритет изграждането на детската болница. Той се надява още при изграждането на болницата да има абсолютна прозрачност, да се отговори на въпросите на обществото и с приключване работата на комисията обществото да знае кога ще бъде изградена болницата, какви ще бъдат средствата, които ще се изразходват, да има прозрачност и яснота.