Депутатите подхващат минималната заплата, райския газ и Пловдивския панаир

В седмичната проектопрограма на Народното събрание не е предвиден редовен парламентарен контрол

Новини
07:51 - 07 Юни 2023
4206
Депутатите подхващат минималната заплата, райския газ и Пловдивския панаир

Народното събрание ще обсъди проект на решение, внесен от ПП-ДБ за възлагане на министъра на икономиката да впише акциите на Община Варна в Пловдивския панаир в полза на държавата.

В седмичната проектопрограма на парламента е първо четене промените в Кодекса на труда, внесени от БСП, които предвиждат минималната работна заплата да се определя в размер на 50 на сто от средната брутна заплата за страната за период от 12 месеца.

С промените в Кодекса на труда се предвижда механизмът за минималната работна заплата да е приложим още от първи юли, което ще увеличи размера й до между 850-890 лева.

Това, според вносителите от левицата, ще компенсира доходите заради растящите цени и инфлацията. 

В програмата на парламента е проект на решение за прекратяване на Споразумение между правителството на България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, внесен от "Възраждане".

Предвижда се гласуване на проект на решение за промяна в състава на постоянната комисия по конституционни въпроси. В него лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ предлага депутатът Делян Пеевски да бъде избран за член на комисията, като бъде освободен Гюнер Ахмед. 

Парламентарната земеделска комисия ще разгледа две предложения за промени в закона за храните. Те са свързани с употребата на диазотен оксид, познат като "райски газ" в хранително вкусовата промишленост. 

Промените регламентират условията и реда за продажба и употреба на райски газ в хранителните обекти и санкциите за нарушителите.

Другият законопроект, който ще обсъждат депутатите е за промени в закона за управление на агрохранителната верига.

Промените предвиждат контрол на храните на граничните контролно- пропускателни пунктове да може да се извършва само от лаборатории на Българската агенция по безопасност на храните.

Вносителите на законопроекта от "Продължаваме промяната и Демократична България" подчертават, че частните лаборатории са забранени на  територията на граничните пунктове, защото контролът по границата е част от националната сигурност.

В седмичната проектопрограма на Народното събрание не е предвиден редовен парламентарен контрол.