Депутатите приеха правилник за работа на парламента

Последната проверка на кворума ще се брои за актуалния брой присъстващи, решиха законотворците

Новини
14:16 - 08 Ноември 2022
1231
Депутатите приеха правилник за работа на парламента

Депутатите отново се захванаха с Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Народните представители отново преминаха към гласуването на основния си документ, след като приеха редица други законодателни въпроси - на първо гласуване в комисии реформата в КПКОНПИ, промените в Изборния кодекс, касаещи смесеното гласуване, оказването на военна и военно-техническа помощ за Украйна, както и решението за закупуване на вторите осем F-16.

Депутатите гласуваха 162 гласа "за", 44 "против" и 8 "въздържали се".

Законотворците приеха правилника си без скандали, разправии и раздори. Така след официалното откриване на 48-ото Народно събрание, депутатите вече могат да се похвалят с правилник за работа.

Под "присъстващи" при явно гласуване вече ще се разбира броят на народните представители, които са регистрирани при последната преди гласуването проверка на кворума. Това единодушно подкрепиха депутатите при окончателните текстове в правилника, по който ще работи новия 48-ми парламент.

Мнозинството не възприе искането на "Възраждане" кворумът да бъде проверяван неведнъж по искане на председателя и ПГ в рамките на едно заседание, а три пъти.