Депутатите решават за отмяна на машинното гласуване

ДПС против прекратяването на електронния вот, искат и преброяване с устройствата

Новини
15:01 - 16 Юли 2019
2165
Депутатите решават за отмяна на машинното гласуване

125 депутати се регистрираха за извънредното заседание в парламента за отмяна на машинното гласуване за местните и парламентарните избори. Социалистите са в Народното събрание, но не са се регистрирали. 

ГЕРБ предложи отмяна на електронния вот, за да не се опорочат изборите и да се избегнат оспорвания на вота, обясни отново лидерът на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова. "Максимално 156 човека ще могат да гласуват на една машина, и то, ако са един след друг.", добави тя. Позицията на управляващите е, че е спорна ползата от този тип вот и не оправдават средствата, вложени в тях.

Твърдо против гласуването на машини са социалистите, както и ДПС. "Движението няма да подкрепи отмяната", предупреди зам.-шефът на групата в парламента Йордан Цонев. “Недоверието към изборния процес започва от секционните комисии и свършва там. От началото на демокрацията най-слабото звено в изборния процес са секционните комисии - поради умора или умишлено, поради пристрастия членовете подменят резултати”, обобщи впечатленията си още от първите парламентарни избори у нас той.

Цонев обясни, че ДПС ще иска и машинно преброяване. "Може да видим как става в САЩ. Ако кажете, че тук не сме САЩ, влезте в първия тотопункт -там фишът веднага се отчита в машината”, посъветва Цонев.