Депутатите решиха да създадат комисия по конституционни въпроси

Новини
10:09 - 26 Октомври 2022
1781
Депутатите решиха да създадат комисия по конституционни въпроси

Депутатите решиха да създадат нова постоянна парламентарна комисия - по конституционни въпроси.

В миналото 47-о НС имаше такава Временна комисия, но тя така и не заработи. Мотивите представи председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова:

"Считаме, че високата натовареност на Комисията по правни въпроси би се преодоляла със създаването на една допълнителна комисия по конституционни въпроси, в която да се обсъдят всички възможни промени в конституцията, ако НС реши да прави такива".

Народното събрание трябва да попълни състава на 16 органи, в които има парламентарна квота.

Справката с институциите бе прочетена от председателя на НС Вежди Рашидов. Сред тях е изборът на председател на КЕВР, управител на БНБ, управител на НОИ, попълване на състава на Конституционния съд, Антикорупиционната комисия и Бюрото за контрол над специалните разузнавателни средства и други.

В програмата на парламента е включен и проект на решение за задължаване на Министерския съвет в срок от седем дни, при спазване на законовите изисквания, да внесе в Народното събрание всички законопроекти, необходими за изпълнение на междинните етапни цели по Националния план за възстановяване и устойчивост, във връзка с подаване към Европейската комисия на искане за второ плащане към 31 декември 2022 г. Предложението е внесено от Томислав Дончев и група народни представители.

В началото на днешното заседание председателят на НС честити на празнуващите днес:

"Добро утро! Честит празник на всички Митковци, да са живи и здрави! Честит имен ден!".