Депутатите слагат край на вандализма по гробищата

Общинските съвети да определят реда на погребения, кремации и постаявяне на надгробни плочи

Новини
13:07 - 01 Юли 2020
1508
Депутатите слагат край на вандализма по гробищата

Депутатите опитаха да сложат край на вандализма по гробищата, като гласуваха на второ четене промени в Закона за устройство на територията. Според новите текстове - погребения, кремации, поставяне на надгробни плочи и всякакъв вид погребални дейности ще се извършват по ред и условия на общинските съвети. 

Общинският съвет във всеки град ще приема наредба, с която се определя реда в гробищните паркове, както и изискванията към траурните агенции и фирмите, които се занимават с погребални, строително-монтажни и каменоделски услуги. Целта е да се прекъснат злоупотреби и нарушения, както и да се намалят кражбите и вандализма по гробовете.

„Това безредие, което се случва в гробищните паркове, не е морално и към опечалените и починалите. Целта ни е общините да могат да се позоват на законов текст и да направят регулация, за да може наистина гробищните паркове да са места, където хората да почиват в покой, а не да се вихри всякакви нерегламентирани дейности и неморално поведение към опечалените“, каза Юлиан Ангелов от ВМРО, който е и вносител на закона.

Решението не намери подкрепа от левицата. Манол Генов поиска отпадане на точката още в началото на заседанието. „Това ще създаде изключително големи трудности на компании, които се занимават с този бизнес. Това ще е едно красноречиво пиронче за лобизъм в българското законодателство“, каза той от трибуната. Съпартиецът му Никола Динков пък отбеляза, че траурната дейност е разпокъсана и нерегламентирана и се нуждае от отделен закон. „Има проблеми в много общини и решението е да избързаме с този закон за траурната дейност“, каза Динков.

Емил Христов от ГЕРБ контрира, че текстовете няма да повлияят на гробищните дейности, а скоро се задава нов изцяло нов закон. "Тази промяна няма да повлияе на сферата на гробищните услуги. Нов законопроект ще има скоро, изготвя се в Министерството на регионалната политика и на здравеопазването", отбеляза Христов.

"Този законопроект на ВМРО направи така, че катафалките наобиколиха НС. За първи път никога не се беше случвало и си отидоха и може би пак ще дойдат", напомни пък депутатът от "Атака" Павел Шопов, който посочи, че приемането на закона е жест на ГЕРБ към коалиционните партньори.

В началото на март тази година имаше протестни шествия на катафалки в центъра на София. От погребалните агенции излязоха на протест заради спорната промяна, предложена от ВМРО. Всяка община ще приема с наредба различни, а не единни условия за погребалните дейности, ще се създаде хаос, посочиха в исканията си траурните агенции. Те поискаха отделен закон, който да регламентира дейността им.