Депутатите в спор: Подлога ли е Народното събрание?

Парламентаристите се превъзбудиха от 10 извънредни точки в дневния им ред

Новини
10:00 - 21 Юли 2023
3206
Депутатите в спор: Подлога ли е Народното събрание?

Депутатите скочиха срещу предложението на председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков в дневния ред на законодателния орган да се включат нови 10 точки при условията на изключителност, а парламентарният контрол да отпадне.

Депутатите от БСП Борислав Гуцанов и Георги Свиленски призоваха шефът на парламента да не прави подлога Народното събрание.

Според Свиленски мнозинството може да си гласува така дневния ред, както и анблок всички законопроекти на първо, второ, трето и четвърто четене.

"Ако влизаме във война в понеделник, тогава си заслужава да работим през събота и неделя", каза Свиленски, според когото

Желязков влязъл в книжчица под мишчица в пленарна зала и предложил пълна промяна на дневния ред на законодателния орган.

Иван Ченчев пък запита Желязков дали иска народните представители да го наричат "сламен човек". Тези петъчни дни са някакви специални в държавата, щом всичко трябва да се претупа и да се бърза, все се случва в петък, посочи Ченчев.

Петър Петров от "Възраждане" призова да не се мачка парламентаризмът и правилникът на Народното събрание.

Депутатът от ДПС Хамид Хамид призова да се подложат на гласуване десетте точки, тъй като били малки законопроекти с по едно-две изречения. Досега с три процедурни предложения изядохме два законопроекта, така че, дайте да гласуваме, настоя Хамид.

Депутатът от "Има такъв народ" (ИТН) Станислав Балабанов заяви, че

Бойко Борисов пази Асен Василев от неудобните въпроси на депутатите и затова се предлагало да отпадне парламентарният контрол.

Няма как да мине един такъв дневен ред, ставате за смях пред обществото, посочи Балабанов.

В крайна сметка след кратък спор, дневният ред с нови 10 точки, обявен от председателя на парламента, бе приет със 148 гласа "За" и 65 "гласа" против.