Депутатите зоват МВнР да не мълчи, след като Мицкоски ни нарече мизерници

Обидни и непремерени думи, емоционалните изблици няма да помогнат, отсече Асен Василев

Новини
15:35 - 18 Септември 2024
1178
Депутатите зоват МВнР да не мълчи, след като Мицкоски ни нарече мизерници

Депутати от 50-то Народно събрание очакват реакция от страна на Външно министерство на думите на член на кабинета на Християн Мицкоски, който нарече българите мизерници и отрече да имаме обща история, югозападната ни съседка призна в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.

Съпредседателят на ПП-ДБ и бивш финансов министър Асен Василев очаква реакция от България и Европа за обидите на македонски министър. Като обидни и непремерени определи Василев думите на македонския министър. "Македонските политици трябва да разберат едно - ако искат да бъдат членове на ЕС, трябва да спазват писмените споразумения. Всякакви други емоционални изблици няма да помогнат под никаква форма", заяви Василев.

Той отбеляза, че Европа трябва излезе с реакция и всъщност нашето външно министерство трябва да работи с ЕС. "Това вече не е проблем между България и Македония, а между Македония и Европа", каза още Василев.

Няма обща история с Република Северна Македония, защото това е българска история. Те са част от българската история. Имат нещо като история от 1944 г.-1945 г., когато ги създават по коминтерновска линия, без да броим, че езикът им е диалект. Това каза председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов пред медиите в парламента във връзка с думите на македонски министър, че българите са мизерници и че нямаме обща история.

Според него тази реторика е доказателство, че Македония няма място в ЕС, както е доказателство за националното предателство, което са извършили ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ с вдигането на ветото. "Подобен тип риторика и държава, чиито държавни ръководители си позволяват да говорят така, нямат място в ЕС и няма да влязат. Някога в бъдещето, може би, ако им дойде акъла, може да имат някакъв шанс да започнат преговори за влизане в ЕС", смята Йорданов.

Той изрази надежда българските държавните ни ръководители да се сетят, че са българи и да защитят държавата ни. Според него обаче те в момента са в шизофреничната ситуация, защото преди това са вдигнали ветото.

Тошко Йорданов коментира и напрежението, което се създаде около отсъствието на македонското знаме при неофициалната среща на Радев и Силяновска. Именно това бе причина и за привикване на българския посланик в Скопие. Македонското МВнР му поиска да му връчи протестна нота, но той отказа да я приеме.

"Те правят проблем от нещо, което не е проблем. Посещението на тази дама е неофициално. Там няма нужда да се слагат знамена. Гражданка от Северна Македония се видяла с президента Радев: Супер", коментира Йорданов.

"След поредната скандална и недопустима арогантност, проявена от проруския режим на Мицкоски, Република Северна Македония трябва да получи категоричен отговор от българската държава."

Това заявява Делян Пеевски, председател на ДПС и на ПГ на ДПС, в своя позиция, изпратена от пресцентъра на партията, за избухналия скандал покрай липсващото знаме на РСМ на снимка от срещата на президента на страната Гордана Силяновска-Давкова с българския държавен глава Румен Радев.

Според Пеевски посланикът на Република Северна Македония трябва да бъде незабавно отзован, докато България и гражданите на страната не получат подобаващо извинение за обидите срещу държавата и народа ни.

"И да се знае, че няма да търпим никой повече да си позволява подобно отношение! Още по-малко представители на власт, претендираща, че държавата им, за която България направи толкова много като подкрепа през годините, има място в европейското семейство", категоричен е той.

Езикът, който използва македонският вицепремиер и министър на транспорта Александър Николоски, е изключително недопустим и по никакъв начин не допринася за подобряване на добросъседските отношения с Република Северна Македония. Напротив, подобен изказ и отношение може да ги взриви тотално. Това заяви депутатът от БСП Иван Иванов по повод думите Николоски, който нарече българите "мизерници".

"Включително и Договорът за добросъседство, който има между двете страни и не се изпълнява от тях. За съжаление, не ги води в правилната посока", каза Иванов.

Иван Иванов настоя МВнР да извика македонския посланик за обяснение. "Подобен изказ обижда не само общата ни история - защото тя е факт, аз мога да го кажа като историк, че всяко едно твърдение за липса на обща история, е една лъжа и фалшификация категорично. В тази посока могат да се посочат изключително много факти, включително цялата историческа общност в България е застанала зад тези факти и обстоятелства, но действително реакцията на нашата страна трябва да бъде изключително остра при подобен език", категоричен е той.

За срещата на 13 септември между президента на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова и българският президент Румен Радев, Иванов коментира, че непознаването на международния протокол не би трябвало да бъде обяснение от страна на Република Северна Македония и извинение за подобни действия, защото неофициалната визита си има своите атрибути.

"Това беше точно и ясно казано както от президентството, така и от нашето външно министерство и подобни спекулации на тази тема не са в никакъв случай продуктивни, категорично го заявявам. Но това, което те правят в момента, със сигурност е изключително лоша проява на вкус, най-малкото, което мога да кажа", каза още Иван Иванов.