Дерматолог съветва: Носете бели маски, не се гримирайте

Хората с акне се оплакват най-много от запарването, получават сърбеж, обясни Жана Казанджиева

Новини
12:08 - 18 Юли 2020
2606
Дерматолог съветва: Носете бели маски, не се гримирайте

Да носим бели маски - памучни или копринени препоръча известният дерматолог Жана Казанджиева.
"Имаме един парник под маската, това е нашият дъх – който се връща, това са частичките себум, пот, ако спортуваме отиват и праховите частици, все едно се движим в два различни климата. Ако има слънце трябва и да защитим лицето си", препоръча тя. 
 
Доц. Казанджиева обясни, че най-често от маските се оплакват хората с акне. Появи се изцяло нова диагноза – маскне или маск-акне, каза Казанджиева. Акнето се влошава заради неприятните климатичните условия под маската, има чест сърбеж. Създават се условия за инфекция на акне. Стресът е причина за увеличаването му, обясни дерматоложката.
 
Всеки обрив в областта на маската се проявява негативно от маската. Преди години по време на войната във Виетнам при американските войници, които попаднаха в тропически климат се появи специално акне тропикал, защото се повлияха негативно от горещия климат", обясни доцентът.
 

Ето и другите полезни съвети на доц. Казанджиева:

 
Ластичните държачи на маската са първата причина за оплаквания. Те са от гума или латекс. Започваха да се появяват червени линии зад ушите. Има хидропачове, които могат да се сложат , държачите на маските да не минават зад ушите, а над тях.
 
Памук или коприна са най-добрата материя за маската, но то не е точно памук или коприна. Ако е коприна няма как да е от няколко слоя. Важно е да не дразнят кожата, маската трябва да се пере и да се глади, да имаме поне 3 маски, най-добре 5, памукът да е бял, защото може да имаме алергии към текстилните бои, особено към черните маски.
 
Препаратите трябва да са в зависимост от това какъв тип кожа имате – за мазна, чувствителна или суха кожа, мицеларна вода. Измиването е задължително, хидратиращи средства с много лека текстура. Никога грим под маската, запушва порите, може да направи тежки кожни обриви. Желателно е да няма тежък грим, лек фон дьо тен може. Хубаво е да се вземе фон дьо тен, който едновременно да е със фото защита и лека хидратираща емулсия, препоръча доцентката.