Десет пъти по-високи глоби за незаконен дърводобив, стряскат ли се нарушителите?

От 500 до 5000 за всеки, който сече без разрешение

Новини
19:55 - 26 Март 2023
2321
Десет пъти по-високи глоби за незаконен дърводобив, стряскат ли се нарушителите?

Десет пъти по-високи глоби за незаконен дърводобив. Санкциите са в сила вече един месец. Причината за по-големите санкции са рекордно високата незаконна сеч и липсата на ефективни мерки срещу бракониерите, съобщава БНТ.

От 500 до 5000 за всеки, който сече незаконно дървесина, а не както досега от 50 до 500 лева. Това са сред първите изменения направени в Закона за горите.

"Идеята, която е била в основата да се внесе това предложение, е нарушенията, които са най-често срещани в горите, санкциите да са такива, че да респектират нарушителите", заяви Сашо Попов, Изпълнителна агенция по горите – Благоевград.

"Когато се хване нарушител се съставят поне два акта. Един за липса на превозен билет, другият за липса на контрол на горска марка. Тоест това значи, че минималната глоба в момента за физическо лице е 1000 лева", допълни инж. Юлий Сираков, главен експерт "Опазване на горските територии" към ЮЗДП.
Огромен ръст на глобите има и за фирмите, добиващи материал незаконно. Там таванът се повиша от 5000 на 20 000, а основната цел е да бъде пресечена и предизборната схема "Дърва срещу вот", която МВР се опитва да спре от години.

"Имаме места, където имаме концентрирани нарушения, но броят на сигнали и жалби намалява. А това, че вдигаме така рязко глобата, няма да спре хората да ходят и да правят нарушения", каза още инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие.
Въпреки че още не е приключил този отоплителен сезон експертите съветват хората да се снабдят с дърва за следващата зима още отсега. По този начин спекулата с високите цени и дългите списъци с чакащи през есента ще бъдат избегнати.