Десетки хиляди се опитват да избягат, огънят в Австралия ги блокира

Нови Южен Уелс и щатът Виктория са сред най-спешните евакуации

Новини
21:55 - 02 Януари 2020
2380
Десетки хиляди се опитват да избягат, огънят в Австралия ги блокира

Десетки хиляди хора са блокирани, докато се опитват да избягат от опустошените от горски пожари райони на югоизточния австралийски бряг на Австралия, съобщава британският вестник The Guardian. По-рано те бяха призовани да пуснат преди завръщането на екстремните и опасни метеорологични условия.

Масовата евакуация в Нови Южен Уелс и щатът Виктория са сред най-големите спешни евакуации на хора в Австралия. Броят на бягащите от кризата остава неясен.

Австралийският премиер Скот Морисън призова хората да бъдат търпеливи, докато той отново отклони критиката по адрес на неговото правителство за справяне с причините за климатичните промени.

„Знам, че можете да имате деца в колата, да се тревожите и да сте стресирани, а трафикът да не се движи бързо, но най-доброто нещо, което можете да направите, най-доброто нещо, което помага на онези доброволци, които се опитват да наведат някакъв ред в тези ситуации, е всички да бъдете търпеливи“, каза Морисън.

По време на обиколка на изгорелия град Кобарго гневен протестиращ каза на Морисън, че трябва да се „засрами от себе си“ и че „ е оставил страната да изгори“.

Властите във Виктория изпитват сериозни опасния за 17 души, които са изчезнали и съветват всички, които могат да го направят, да напуснат засегнатите от пожари места.