Десетки творци искат оставката на Вежди Рашидов

Интелектуалци подеха петиция с настояване бившия министър да се оттегли като председател на Комисията за култура и медии към Народното събрание

Новини
18:33 - 09 Юли 2020
3547
Десетки творци искат оставката на Вежди Рашидов

Десетки български интелектуалци подписаха петиция за оставката на Вежди Рашидов като председател на Комисията за култура и медии към Народното събрание. Под настояването за отстраняването му се виждат имената на писателката Теодора Димова, критичката Миглена Николчина, поетите Марин Бодаков и Иван Ланджев, кинокритичката Геновева Димитрова, философа Тони Николов, актрисата Рени Врангова, драматургът и писател Иван Кулеков и много други. Списъкът непрекъснато се обновява.

Поводът за онлайн петицията, инициирана от проф. Георги Каприев, е текстът, публикуван във в. „Труд“ на 28 юни, подписан от Рашидов и озаглавен „За чистотата на духа и търговията с медийни услуги“. В материала си Рашидов остро нападна олигарха Иво Прокопиев и приближени до него интелектуалци и медии. Текстът обаче съдържаше груби и недопустими квалификации от лично естество. Според авторите на подписката, хулите срещу българската култура вече се превръщат в политическа присъда.

„Автор на този срамен текст е народният представител от групата на ГЕРБ, бивш министър на културата в правителство на и сега управляващата партия и настоящ председател на Комисията по култура и медии в българското Народно събрание. Излизащо от негово име, дамгосването – по лични имена, по институции, по съсловни групи – на творци на българската култура придобива характера на държавна политика. Парламентарно представените български политици оглушително мълчат. В тази ситуация обаче пред народните представители има отворени само два пътя. Единият е ясно да потвърдят и официализират внушенията на Рашидов. Ако са запазили усет за действителния характер на политиката и някаква мяра политическа съвест обаче, те трябва активно и спешно да помогнат на народния представител Вежди Рашидов да освободи от присъствието си Комисията по култура и медии в Българския парламент. Апелираме за неговата незабавна оставка от този пост!“, се казва в петицията.