Деси Атанасова към ПП: Занимавате се само с партийно обладаване

Шефът на ПГ на ГЕРБ възмутена, че депутатите излизат в 10-дневна ваканция, без да разгледат важни теми

Новини
13:07 - 21 Април 2022
1153
Деси Атанасова към ПП: Занимавате се само с партийно обладаване

Досега се занимавахте единствено с кадруване и партийно обладаване на цели сектори и сфери на влияние. Нямате никакви идеи как да се решат кризите. Такава критика отправи шефката на депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова към управляващата четворна коалиция в декларация от парламентарната трибуна.

Очевидно сме в последните два часа на втората сесия на 47-ото НС. Сесия, която премина под знака на успехите на вашата четворна коалиция. Щастливи, че коалицията ви е стабилна и управлява прекрасно, не само че не гласувахте за важни точки да се гледат в днешния дневен ред, но и си гласувахте 10-дневна великденска ваканция. Срамно упражнение, имайки предвид, че много от въпросите от дневния ред на българското общество очевидно ще изчакат да си починете, възмути се Атанасова.

От сутринта ГЕРБ, както и "Демократична България" настояват Народното събрание да разгледа предложенията им да се даде военна помощ на Украйна. Това обаче така и не е гласувано до този момент, а редовното пленарно заседание ще приключи в 14 ч.

Да припомням ли, че все още няма мерки за борба с кризите - инфлацията, цените, няма дори идеи в управляващото мнозинство, продължи Атанасова.

 Сигурно и вие ще направите кратка ретроспекция какво свършихте, но нека да ви улесня - в началото противоконституционно избрахте председател на КЕВР и това беше обосновано с една от малкото ви законодателни промени, изчегъртахте "Булгаргаз", декапитализирахте енергийни дружества, вдигнахте цената на газа, все още нямате идея какво ще правите с цената на тока, а анализирахте, анализирахте, анализирахте. Толкова много анализи, че накрая подписахте меморандум за 1 млрд. долара с офшорка. Меморандум, който беше наречен паметна бележка, писмо за намерение, каза още тя.

Чегъртахте дори кадри на любимото ви служебно правителство, сривахте държавността и българските институции, всеки ден приемахте противоконституционни решения. Изхарчихте 9 млрд. лв. за 9 дни. България достигна финансово дъно - всеки ден теглихте дългове. Арестувахте лидера на опозицията. Незаконен арест, който доведе до еуфория в началника на кабинета на премиера, по чието нареждане бе арестуван, продължи тя.

Открихте антикорупционната търсача "Гугъл", но не избрахте гуверньор на БНБ. Не успяхте да постигнете единство за Украйна, защото имате дебели червени линии, които най-големият мъж в коалицията не ви дава да престъпите. Не стоите и през тази седмица зад интересите на българските граждани. Затова пък стоите на дистанция от ГЕРБ - вече не сте първа политическа сила, макар е само преди седмица станахте партия, допълни тя.

Когато от трибуната се изричат неистини, обръщайте внимание на това, обърна се Искрен Митев от ПП към председателстващия заседанието Мирослав Иванов.

Доста неистини чухме. Една от тях е, че няма да приемем бюджета, че няма да закрием спецсъда, че правителството ще падне, че не спазваме закона, че сме изхарчили. А какво се случи - приехме бюджета, закрихме спецсъда, коалицията устоя, продължи Митев.